Dostupni linkovi

Rumuni krivi za smrt demonstranata


RSE (agencije)

Specijalni tužilac UN Robert Din rekao je na konferenciji za novinare da ubistva dvojice muškaraca i ranjavanje još dvojice "nisu bila neophodna" i mogla su se izbjeći.

U izvještaju se navodi da raspoloživi dokazi pokazuju da je metke ispalio jedan, dvojica ili trojica rumunskih pripadnika policije UN.

"Iako se može reći da su pogibije nastale zbog nesrećnog slučaja, to ne umanjuje razumnu sumnju da je ovakva pucnjava bila krivično djelo", navodi se u dokumentu koji je u Prištini predstavio Din.

On je dodao da trenutno nema dovoljno dokaza koji bi ukazali koji rumunski policajci su ispalili metke od kojih su stradali demonstranti, te da se ne može reći da je čitava grupa rumunskih policajaca prekršila zakon.

Jedna od žrtava pogođena je iza desnog uva, a druga dok je bježala, daqe od mjesta na kome su se dešavale demonstracije. Kosovski ministar unutrašnjih poslova i britanski šef policije UN u pokrajini podnijeli su ostavke zbog ovog nasilja.

U sukobu albanskih demonstranata i policije u Prištini 10. februara smrtno su stradale dvije osobe.Demostracije je organizovao pokret "Samopredjeqenje" protiv prijedloga specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija i pregovaračkog tima Kosova.
XS
SM
MD
LG