Dostupni linkovi

Masakr u Virdžiniji - ubica iz Južne Koreje


Nakon jučerašnjeg ubistva 32 osobe na Univerzitetu Virdžinija Tek u SAD, još se ne zna motiv za ovaj masakr. Nejasno je i da li je napadač izvršio samoubistvo posle zločina ili ga je ubila policija. Javnost u međuvremenu postavlja pitanje kako nadležni nisu registrovali napadača nakon ubistva dve osobe, a koji je potom nekoliko sati kasnije ubio još 30 lica.

Nadležni nastavljaju istragu najtežeg zločina u istoriji SAD, ali još nema odgovora na ključna pitanja. Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da je zemlja u šoku zbog ovog masakra:

"Škole treba da budu bezbedna mesta za učenje, da budu svetilišta i kada se to naruši posledice se osećaju u svim učionicama i svim sredinama u zemlji."

Prema svedočenju očevidaca, napadač je pucao najpre u studentskom domu, ubivši tom prilikom dve osobe. Policija je ubrzo bila obaveštena o incidentu, medjutim, kako saopštavaju njeni predstavnici, nije bilo lako odmah naći ubicu, s obzirom da u univerzitetskom kampusu ima oko 100 zgrada. Dva sata kasnije usledila je druga pucnjava u zgradi Fakulteta za nauku i mašinstvo, udaljenoj oko 800 metara. Tom prilikom stradalo je 30 osoba. Kako je navela policija, ubica je navodno lancima zatvorio vrata kako bi sprečio uplašene žrtve da pobegnu iz zgrade. Među oko 20 ranjenih osoba ima i onih koji su povređeni, pošto su iskočili kroz prozore pokušavajući da izbegnu pucnjavu.

Mnogi studenti kritikovali su univerzitetske vlasti zbog toga što ih nisu upozorili na opasnost posle prve pucnjave u studentskom domu. Još uvek se ne da li je napadača ubila policija ili je izvršio samoubistvo. Portparol FBI-ja Ričard Kolko rekao je da još nema dokaza koji bi ukazali da je reč o terorističkom napadu, ali je dodao da će biti ispitane sve mogućnosti.

Reč je o najkrvavijem napadu u istoriji američkog školstva. Univerzitet Virdžinija Tek pohađa više od 25.000 studenata. Više od 30.000 ljudi u SAD umre svake godine od povreda zadobijenih vatrenim oružjem. SAD imaju od svih zemalja sveta najveći procenat oružja u privatnom vlasništvu.
XS
SM
MD
LG