Dostupni linkovi

Ejde ne želi da zameni Ahtisarija


Gëzim BAXHAKU, Zoran GLAVONJIC

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Norveške Kaj Ejde demantovao je kako je u Beogradu izjavio da će zameniti specijalnog izaslanika za status kosova Martija Ahtisarija u pregovorima između Prištine i Beograda.

Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu, u utorak u Prištini, Ejde je kazao da je cilj njegove posete regionu da Prištinu i Beograd informiše o ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a koji će se sledeće nedelje održati u Oslu i na kojem će Kosovo biti jedna od centralnih tema. On je odbacio nagoveštaje da će zameniti Martija Ahtisarija:

“Čuo sam to u medijima poslednjih dana i razmišljao sam čak da odložim posetu za nekoliko dana, dok ne prestanu takve spekulacije, ali je to bilo nemoguće, pošto za sledeću nedelju treba da budemo spremni za sastanak ministra spoljnih poslova zemalja NATO-a.”

Ejde je istakao da podržava plan Ahtisarija i očekuje da će se status Kosova pojasniti novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a:

“Mi podržavamo plan Ahtisarija i podržavamo proces koji se nastavlja na Savetu bezbednosti UN. Očekujemo da se ovaj proces okonča sporazumom koji će se zasnovati na planu Ahtisarija.”

Ejde je u ponedeljak boravio u Beogradu gde se susreo sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Beograd ipak želi novog posrednika

Kaj Eide, sadašnji direktor Ministarstva inostranih poslova Norveške, 2004. godine je bio autor izveštaja o stanju na Kosovu koji je sačinjen nakon martovskog nasilja. U tom izveštaju generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Eide je konstatovao da Kosovo nema jasnu političku perspektivu i da je medjunarodna zajednica bila potpuno zatečena nasiljem. Danas, u nastojanju Beograda da se nastavi pregovarački proces sa Prištinom, pojedini srpski zvaničnici predlažu i promenu medjunarodnog posrednika a kao poželjnu ličnost za novog posrednika Ujedinjenih nacija navode Kaja Eidea.

Andreja Mladenović, portparol vladajuće Demokratske stranke Srbije, izjavio je za naš program da izveštaj Kai Eidea govori o njegovoj objektivnosti:

"Predsednik Vlade gospodin Koštunica, u svom izlaganju pred Savetom bezbednosti, je izneo da je taj izveštaj u svojim delovima dao ipak realniju sliku u odnosu na neke druge izveštaje, koje smo slušali, posebno od ljudi koje je UMNIK postavio. Gospodin Eide je sigurno dao bolji pristup u odnosu na mnoge druge koje UN šalju na Kosovo i Metohiju. Njihovi izveštaji su se svodili na to da standardi nisu bitni, već da tamo sve izgleda divno i bajno, da Kosovo juri ka boljoj budućnosti, pritom ne pominjući ni jedan od osam standarda koji nisu ni dotaknuti za osam godina, a kamoli da je bilo šta od toga ispunjeno."

Ipak, Mladenović je rekao da bi o novom posredniku trebalo da se izjasne državni organi, a isto smatra i Marko Jakšić, član Pregovaračkog tima Beograda:

"Kada je u pitanju gospodin Kai Eide, mislim da Beograd nema razloga da bude nezadovoljan sa njegovim dosadašnjim političkim angažovanjem, njegov izveštaj je bio korektan. Mislim da je realno opisao stanje stvari na prostoru Kosmeta i šteta je što je završila na marginama, u fiokama Saveta bezbednosti."

Sa druge strane, Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije, smatra da je Beograd ipak sam odgovoran za problem na Kosovu, pa da ga i sam mora rešiti:

"Poruka koju nam je svet poslao je identična, nepromenjena već godinama. On je spreman da nam bude partner u rešavanju, ali on ne može živeti život umesto nas. Ahtisari, Kai Eide, Černomidin, bilo ko drugi, treći ili peti mogu učiniti samo ono što su učinili njihovi predstavnici - konstatovati realnost. A ona je poražavajuća za ljude koji su vodili ovu zemlju, koji su izgubili Kosovo, i one koji danas pokušavaju da izbegnu odgovornost za tu vrstu politike koju su nam vratili u život."

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra Vlade Srbije za Kosovo, ipak smatra da ima puno razloga da medjunarodna zajednica povuče Marti Ahtisarija sa mesta posrednika i pruži šansu nastavku pregovora:

"Ono što je očigledno sada je da je Ahtisarijev plan, da ga tako nazovemo, da on nije lično njegov, zapao u ćorsokak. Taj plan bi mogao da se implementira jedino nametanjem. Ja ne bih preporučio nikome iz međunarodne zajednice da bilo šta nameće kada je u pitanju Kosovo i Metohija, jer se plašim da će to da produbi krizu i da iskomplikuje bezbednosnu situaciju u celom regionu."

Čović smatra da bi Eide, ko dobar poznavalac situacije, mogao da pomogne da se pronadje izlaz iz sadašnjeg problema i dodaje da je umereni optimista, kada je u pitanju moguća odluka o nastavku pregovora:

"Predlažem i verujem da će to biti uradjeno, da naša strana mnogo više vremena utroši na pripremu za dolazak misije Saveta bezbednosti. U tom delu ne treba dozvoliti da te ljude provedu po određenim pozicijama na Kosovo i Metohiju da bi nerealno pokazali da tamo teče med i mleko. Za to se treba veoma operativno spremiti."

Posle svega, Marko Jakšić iz Pregovaračkog tima Beograda, zaključuje da pregovori nemaju alternativu:

"Lično mislim da pregovori treba da budu upravo iz razloga - bolje je voditi pregovore godinu dana nego jedan dan ratovati."
XS
SM
MD
LG