Dostupni linkovi

HAG


Tuzzilasstvo Hasskog tribunala danas je "najenegriccnije odbacilo" kao "neistinite" tvrdnje bivsseg tuzzioca Dzzefrija Najsa (Geoffrey Nice) da je imalo nagodbu sa vlastima u Beogradu o uskrachivanju dokumenata Medjunarodnom sudu pravde u Hagu.
Tuzzilasstvo podvlacci da "nema nadlezznost i nije ukljucceno u postupke pred Medjunarodnim sudom pravde".
Tuzzilasstvo podsecha i da po pravilima Tribunala odluku o zasstitnim merama koje spreccavaju objavljivanje dokumenata donose "iskljuccivo sudije", a ne bilo koja strana u postupku, na zahtev drzzava radi zasstite nacionalne sigurnosti.
Najs, koji je bio glavni tuzzilac na sudjenju bivssem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Milossevichu, tvrdio je u pismu juccerassnjem zagrebacckom "Jutarnjem listu" da je Del Ponteova "postigla nagodbu koja nije imala nikakvu pravnu osnovu" i koja je Beogradu posluzzila da "prikrije dokaze o umessanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i
Bosni i Hercegovini od Medjunarodnog suda pravde".
Sliccne tvrdnje nedavno je objavio i "Njujork tajms".
Najs je Tribunal napustio posle smrti Milossevicha u martu prossle godine.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG