Dostupni linkovi

Savet bezbednosti kupuje vreme?


Misija Saveta bezbednosti UN, čiji će predstavnici krajem meseca posetiti Kosovo, odložiće proces resavanja statusa ali neće promeniti njegov kurs, ocenjuje se na Kosovu.

Misiju će predvoditi ambasador Belgije u Ujedinjenim nacijama Johan Verbeke, a cilj je poseta Kosovu pre donošenja konačne odluke o budućem statusu. Ambasador Rusije u Savetu bezbednosti Vitalij Ćurkin zatražio je slanje misije UN na Kosovo.

Analitičar Baton Hadziu smatra da je insistiranje Rusije na ovoj misiji politička kupovina vremena.

“Ovo je dodvoravanje Rusiji. Drugi razlozi za slanje ove misije su da se pronadje prostor kako bi se opravdalo usvajanje rezolucije, što će se”, ocenjuje Hadžiu, desiti u septembru ili oktobru ove godine.

Baton Hadžiu ne veruje da se mogu desiti sustinske promene u procesu odredjivanja statusa posle posete predstavnika Saveta bezbednosti UN.

Inače, kosovske institucije su ocenile da nije potrebna misija koja treba da sagleda situaciju na terenu, jer je Kosovo osam godina pod medjunarodnom administracijom i UNMIK redovno šalje izveštaje o stanju na Kosovu.

I dok se još uvek ne znaju detalji posete, Albanci i Srbi su spremili svoje izvešaje. Vlada Kosova je saopstila da će predstaviti napredak koji je postignut na Kosovu, dok su kosovski Srbi saopstili da će misiji ukazati na loše stanje na terenu.

U delegaciji će biti ambasadori, ili njihovi zamenici, svih 15 zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Oni će posetiti Kosovo pre nego što Savet počne razmatranje plana izaslanika UN sa status Kosova Martija Ahtisarija, koji predvidja nadgledanu nezavisnost za Kosovo.
XS
SM
MD
LG