Dostupni linkovi

Srbi insistiraju na nazivu Metohija


Predstavnici lokalnih Srba u Štrpcu nastaviće da rade na inicijativi da se prilikom promene statutaOpštine ubaci sporan termin “Kosovo i Metohija”. Toj inicijativi se protive predstavnici Albanaca a i nije u skladu sa uredbom UNMIK-a.

U sadašnjem dokumentu Opštine spominje se Kosovo, a prema rečima predsednika opštine Štrpce, Stanka Jakovljevića, sada se traži da se unese i reč Metohija:

“Mi imamo stari statut, normalno je da želimo poboljšanja u saglasnosti sa uredbom 2000/45. Mi smo ubacili član dva gde kaže da je opština odgovorna za svoju teritoriju i da se Opština može povezati sa drugim opštinama unutar Kosova i dodali smo samo reč ‘Metohija’. E to je bolno, ta reč Metohija. Oni insistiraju samo na Kosovu mi insistiramo da bude Kosovo i Metohija, znači oni su burno reagovali na tu reč – Metohija.”

Na opštinskoj sednici održanoj u četvrtak, odbornici nisu usvojili odluku o promeni statuta zbog nedostatka kvoruma. Štrpce je mešovita sredina sa većinskim srpskim stanovništvom. Opština ima 13 srpskih i 4 albanska odbornika.

Predstavnici Albanaca se protive da prilikom promene statuta ubaci reč Metohija, navodeći da se time krše zakoni. Haki Sinani, je odbornik iz Demokratskog saveza Kosova:

“Termin Metohija nije prihvatljiv za albansko stanovništvo ali ni za međunarodnu zajednicu, jer je u suprotnosti sa svim UNMIK-ovim dokumentima i Ustavnim okvirom.”

Prema rečima Sinanija u Štrpcu ima konstantnih tenzija, a posebno u radu Opštine. On ističe kako će se evetualnim ubacivanjem reči “Metohija”, stanje pogoršati:

“To će doprineti još većoj podeli između dve zajednice a tenzije već postoje tokom diskusija na opštinskim sednicama, ovako se još više stvara etnička podela, kao i prilikom vođenja dijaloga o političkim i ekonomskim pitanjima.”

Na pitanje da li može doći do međuetničkih tenzija pošto se jedna zajednica protivi inicijativi za ubacivanje novog termina, Jakovljević odgovara:

“Ne smatram da dolazi do nekih velikih tenzija. Ja kao predsednik poštujem i Rezoluciju 1244, bez obzira iako je uredba 2000/45 izbacila tu reč ‘Metohija’. Sasvim je normalno da mi tu reč treba da ubacimo.”

Predsednik Skupštine opštine, Stanko Jakoljević je najavio da će krajem aprila biti održana nova sednica Skupštine opštine na kojoj će se ponoviti glasanje. Međutim, predstavnici UNMIK-a kažu da će svaki pokušaj promene Uredbe o samoupravi opština na Kosovu, biti poništen. Na to Jakovljević reaguje:

“Neka Riker (Joakim, šef UNMIKa) poništi, mi ćemo je najverovatnije doneti, al imaćemo dodatne konsultacije sa odbornicima mi ćemo još jednom pogledati svu dokumentaciju. Donećemo odluku ali videćemo kakvu”.
XS
SM
MD
LG