Dostupni linkovi

Cilj je jugoistok kao zona sigurnosti


Jugoistočna Evropa, kao zona pravde, slobode i sigurnosti, zajednički je cilj zemalja regije i Evropske unije, kazao je hrvatski premijer Ivo Sanader na skupu o suradnji zemalja regije u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije:

„U tom smislu želim naglasiti da je teško naći bolju i jasniju poruku o spremnosti za regionalnu suradnju i o konkretnoj vrijednosti te suradnje, kao našeg doprinosa Evropskoj uniji, od regionalnog osmišljenog projekta nadzora granica koji je proveden uz pomoć sredstava Evropske unije.“

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti, Erhard Busek, pobrojao je najvažnije mehanizme borbe protiv organiziranog kriminala - prekograničnu suradnju, ulogu ravnatelja policija, suradnju s Europolom i Interpolom, borbu protiv korupcije i suzbijanje ilegalnih migracija.

Na margini skupa parafirani su sporazumi o olakšavanju viznog režima i readmisiji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, kojom prigodom je potpredsjednik Evropske komisije, Franco Frattini, sugerirao da se počne razmišljati o ukidanju viza između ove tri države, a onda i na razini regije:

“Sljedeći koraci bi, po mome sudu, trebali biti otvaranje dijaloga o mogućnosti uspostave bezviznog režima putovanja.”
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG