Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako zaštititi insajdere?


Sead SADIKOVIC, Srdan JANKOVIC

Policajac Suad Muratbašić, koji je suspendovan s posla zbog izjave Radiju Slobodna Evropa u kojoj je ustvrdio da je ucijenjen dobijanjem stalnog zaposlenja u policiji bio prinuđen da po nalogu poslanika Mevludina Nuhodžića "odrađuje" svoje sugrađane da glasaju za Demokratsku partiju socijalista, našao se pred disciplinskom komisijom MUP-a, u glavnom pretresu za koji njegov pravni zastupnik advokat Labud Šljukić tvrdi da je montiran i smišljen s jasnom namjerom da se Muratbašić izbaci iz službe:

„Čitav postupak je više nego očigledno već unaprijed isplaniran. Oni smatraju da je napravio povredu radne obaveze i da se radi o teškoj povredi. Međutim, veoma je zanimljivo da je odmah nakon podnošenja zahtjeva Uprava policije donijela rješenje kojim je Muratbašića suspendovala s posla. Reklo bi se kao da je ubio čovjeka ili napravio ne znam kako teško krivično djelo“.

A Muratbašiću, koji je ustvrdio da je u policiji držan u ropskom položaju i da više o tome ne želi da šuti, stavlja se na teret da je omalovažavao službu, da se politički angažovao, te da je prekršio kodeks policije i naredbu direktora policije da ne smije istupati u javnosti. Suspendovati ga zbog tog posla mjesec i po dana nakon njegove ispovijesti i prijetiti mu otkazom pravno je neodrživo, kaže advokat Labud Šljukić:

„Ja sam i u disciplinskom postupku istakao da je ovo rješenje Uprave policije upravo prejudiciranje ishoda čitavog spora i da je ono prava besmislica, jer zašto dovesti čovjeka u jednu situaciju kada on faktički i ne može da se brani. To je porodičan čovjek, istjeran je s posla, na ulici je poslije devet ili deset godina rada u policiji, nikada ranije nije odgovarao, nije krivično gonjen, nikada protiv njega nije ranije vođen disciplinski postupak i prosto se nameće jedno pitanje otkud tolika briga da se što prije taj čovjek odstrani iz službe“.

Odgovor je u tome da je namjera Uprave policije da zaplaši druge policajce da ne pođu njegovim primjerom. Podsjetimo da je jedna grupa njih, nakon dobijanja otkaza ugovora o djelu, već ispričala svoju priču za Radio Slobodna Evropa u kojoj je na svojim primjerima potvrdila Muratbašićeve navode, smatra advokat Šljukić:

„Mislim da je prava istina i da se ona ne može prikriti ni iz jedne do sada izjave, pa mislim ni iz samog postupka to se ne može prikriti. To je zapravo da je policija tokom godina izbora u Crnoj Gori vršila jedan vid političkog pritiska na građane. To se želi ovdje prikriti. Ja sam i rekao da je mnogo veća šteta pošto se njemu stavlja, između ostalog, na teret to da je on napravio štetu i okrnjio ugled službe. Rekao sam komisiji da neuporedivo veću štetu će službe nanijeti i Crnoj Gori i policiji u Crnoj Gori ovaj montirani sudski proces negoli, čoče, što je jedan policajac rekao u jednoj svojoj ličnoj ispovjesti da je on lično vršio pritisak na određene ljude da glasaju DPS. Pa, ta njegova izjava može da se podvede da on lično odgovara za to krivično i rekao sam da bi, ako bi se na ovaj način tumačile izjave, mogli biste za jedan dan svu crnogorsku policiju pohapsiti“.

Potreban zakon o zaštiti insajdera

Suspenzija i saslušanje pred disciplinskom komisijom policajca Suada Muratbašića, koji je Radiju Slobodna Evropa govorio o malverzacijama prilikom izbornog procesa u kojima je i sam učestvovao, otvorili su pitanje zaštite insajdera, odnosno pripadnika državnih službi koji namjeravaju da izađu pred javnost i nadležne državne organe i iznesu činjenice o nelegalnim aktivnostima u okviru tih službi. Dio nevladinog sektora je spreman da izradi zakon o zaštiti insajdera, jer sadašnjim propisima ta oblast nije obuhvaćena.

„Policajcu Suadu Muratbašiću, kojeg su policijski organi suspendovali zbog iznošenja insajderskih informacija u javnost o aktivnostima u predizbornom periodu, potrebna je zaštita u smislu radno-pravnog odnosa, lične bezbjednosti jer je u javnom interesu da se govori o radnjama za koje je javnost sumnjala da su se događale“, kaže direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija Stevo Muk. U konkretnom slučaju policajca Suada Muratbašića, crnogorska javnost bi trebalo do kraja da isprati taj slučaj kao i postupak koji protiv njega vodi Uprava policije, kaže Muk:

„Takođe smatramo da je vrijedno da se još jednom pozove direktor Uprave policije da povuče svoju odluku o suspenziji policajca Muratbašića, a s druge strane smatramo da bi i sam ministar unutrašnjih poslova i javne uprave gospodin Kalamperović trebalo da u okviru svojih nadležnosti iskoristi mogućnosti da što prije relaksira prije svega prijetnje sankcijama i osudama bilo koje vrste gospodina Muratbašića. S druge strane, vjerujemo da ima prostora da se i međunarodne organizacije i institucije, na primjer Savjet Evrope i OEBS, diplomatska predstavništva u Crnoj Gori i evropska komisija, sa pažnjom isprate ovaj slučaj jer smatramo da je on bez presedana u novijoj crnogorskoj društveno političkoj istoriji“.

Centar za razvoj nevladinih organizacija će, uz podršku drugih organizacija, pokušati da da doprinos tako što će inicirati izradu zakona o zaštiti insajdera jer, prema riječima Steva Muka, takav zakon je hitno potreban kako bi se onemogućile negativne posljedice po one koji žele da progovore o nelegalnim radnjama u državnim institucijama:

„Upravo jednim takvih zakonom, zakonom koji bi nametnuo potrebu zaštite javnog interesa i posljedično tih lica treba urediti sva ta pitanja i obezbijediti da oni mogu sasvim slobodno da govore i da zbog toga ne trpe bilo kakve sankcije i osude, već da sankcije i osude trpe oni za koje se na osnovu tih informacija i u jednom zakonitom postupku dokaže da su kršili ono što je u navodima insajdera navedeno“.

Na pitanje da li sada postoje zakonske odredbe koje bi mogle da se odnose na zaštitu insajdera, profesor na Pravnom fakultetu Branislav Tonković kaže da taj institut u Crnoj Gori nefunkcioniše, već će svaki insajder biti prepušten sam sebi:

„Može neki insajder da bude danas podoban za jednu političku partiju a sjutra da je za drugu ili da „izda“ ono što je prethodno radio to kod nas uopšte ne funkcioniše. I to je tužno i ružno kada čovjek koji je u svoj vakat, u svoje vrijeme „zloupotrebljavan“ za neke stvari pa kada te stvari iznese onda je on prušten „niz vodu“ i niko o njemu ne traga više ništa, nego čak traže da mu nešto nađu čega nema da bi se njega oslobodili“.

I u slučaju da bude donijet zakon kojim će takozvani insajderi biti zaštićeni ukoliko su i sami činili nelegalna djela o kojima bi progovorili oni najčešće predstavljaju svjedoke o čijoj relevantnosti odluku donosi sud. Prema riječima profesora Tonkovića otvoreno je pitanje šta su motivi insajdera za izlaženje u javnost, odnosno da li se radi o novom interesu, a time i da li je njegov iskaz istinit:

„Tu je problem jedan što si nekad ranije radio, a sad se pojavio da kažeš da to nije bilo u redu. I to je veliki problem. Sama činjenica da je čovjek nešto radio u svoje vrijeme, u svoj vakat, radio je zbog nekog interesa. Koja je to vrsta interesa? Ima vrsta interesa mnogo, šta se on pojavi sad. Ako je sam sebi lično ocjenio da je pogriješio nešto tada zašto ne ćuti, nego sad kada mu je „ugroženo“ navodno neko pravo lično, materijalno, sada se pojavljuje kao insajder. To je suština stvari“.
XS
SM
MD
LG