Dostupni linkovi

LONDON / MOSKVA


Ruski milijarder u egzilu Boris Berezovski najavio je da se priprema da nasilno smeni predsednika Rusije Vladimira Putina, nakon čega je Državno tužilaštvo Rusije podiglo optužnicu protiv Berezovskog.
Londonski dnevnik "Gardijan" (Guardian) objavio je u petak ujutro intervju sa ruskim bogatašem koji od 2000. ima status političkog azilanta u Velikoj Britaniji. Berezovski je rekao da "već finansira" ljude bliske Putinu koji "kuju urotu o državnom udaru". "Moramo pribeći sili da promenimo ovaj režim", rekao je Berezovski dodavši da taj "režim nije moguće promeniti demokratskim putem" i da "promene ne može biti bez sile i pritiska".
Boris Berezovski je rekao u intervjuu da je u kontaktu sa političarima u Rusiji, ali nije naveo njihova imena rekavši da ne želi da ugrozi njihove živote.
Rusko državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv Berezovskog zbog poziva da vlast u Rusiji bude svrgnuta na silu.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pozvao Veliku Britaniju da preispita status Berezovskog.
Foreign Office je danas osudio izjavu ruskog milijardera. Britanski sud je još ranije odbacio zahtev Rusije za izručenjem Berezovskog.
XS
SM
MD
LG