Dostupni linkovi

BEOGRAD


Ambasador Nemaccke u Srbiji Andreas Cobel izvinio se danas zbog svojih sinochnjih izjava o Kosovu, napomenuvssi da je izneo liccno missljenje a ne stavove nemaccke vlade i Evropske unije.
"Izriccito se izvinjavam zbog mozzda nejasnih izjava a pre svega ssto
je nastao utisak da nemam dovoljno razumevanja za zemlju domachina", rekao je Cobel na konferenciji za novinare.
"Stav nemaccke vlade i EU je poznat. Nass cilj su stabilizacija i mir
na zapadnom Balkanu. Zato se zalazzemo za ressenje statusa Kosova koje bi uzelo u obzir opravdane interese njegovih gradjana", rekao je Cobel i istakao da je "Kosovo sluccaj 'sui generis' koji se ne mozze preneti na druge regione".
On je takodje rekao da zzeli da "izriccito razjasni da ni u kom
sluccaju nije izneo stav niti smatra da postoje istorijske pretenzije
Madjarske u odnosu na Vojvodinu, niti da Madjarska namerava da
zatrazzi takva prava".
Vlada Srbije uputila je prethodno najosstriji protest vladi Nemaccke zbog izjava ambasadora Andreasa Cobela, ocenjujuchi da se on "na najgrublji naccin messa u unutrassnje stvari Srbije".
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG