Dostupni linkovi

BEOGRAD


Ambasador Nemaccke u Srbiji Andreas Cobel izvinio se danas zbog svojih sinochnjih izjava o Kosovu, napomenuvssi da je izneo liccno missljenje a ne stavove nemaccke vlade i Evropske unije.
"Izriccito se izvinjavam zbog mozzda nejasnih izjava a pre svega ssto je nastao utisak da nemam dovoljno razumevanja za zemlju domachina", rekao je Cobel na konferenciji za novinare.
"Stav nemaccke vlade i EU je poznat. Nass cilj su stabilizacija i mir na zapadnom Balkanu. Zato se zalazzemo za ressenje statusa Kosova koje bi uzelo u obzir opravdane interese njegovih gradjana", rekao je Cobel i istakao da je "Kosovo sluccaj 'sui generis' koji se ne mozze preneti na druge regione".
On je takodje rekao da zzeli da "izriccito razjasni da ni u kom sluccaju nije izneo stav niti smatra da postoje istorijske pretenzije Madjarske u odnosu na Vojvodinu, niti da Madjarska namerava da zatrazzi takva prava".
Vlada Srbije uputila je prethodno najosstriji protest vladi Nemaccke zbog izjava ambasadora Andreasa Cobela, ocenjujuchi da se on "na najgrublji naccin messa u unutrassnje stvari Srbije".
Vlada Srbije occekuje objassnjenje da li je ambasador Cobel izneo zvaniccne stvavove vlade Nemaccke. Slicnu notu uputio je i predsednik Srbije Boris Tadic.
Beogradski mediji su javili da je Cobel u sredu vece na skupu u Forumu za medjunarodne odnose u Beogradu kazao da je Vojvodina ussla u sastav Srbije 1918. godine i dodao da bi, ako Srbija bude destabilizovana zbog insistranja da Kosovo ostane u njenom sastavu, Madjarska mogla da "insistira na Vojvodini" a otvorilo bi se i pitanje Sandzaka.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG