Dostupni linkovi

ZAGREB


Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas da bi zzeleo da dobije odgovor na pitanje zassto dokumenti Hasskog suda za ratne zloccine o upletenosti Srbije u rat u BiH nisu upotrebljeni u Medjunarodnom sudu pravde.
Americcki "Njujork tajms" (New York Times - NYT) je u ponedeljak objavio da je u postupku pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu Srbija zatajila neke od kljuccnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992-95, uskrativssi tom sudu deo transkripata sa sednica Vrhovnog vecha odbrane, uz odobrenje Tuzzilasstva Hasskog suda za bivssu Jugoslaviju.
Medjunarodni sud pravde je utvrdio da su bosanski Srbi izvrssili genocid nad 8.000 Bossnjaka iz Srebrenice, genocid, ali da nema dovoljno dokaza da su te snage delovale po "nalozima" ili pod "kontrolom" Srbije.
Hrvatska je pred Medjunarodnim sudom pravde ssest godina nakon BiH, takodjer tuzzila SRJ za povredu Konvencije o genocidu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG