Dostupni linkovi

Protiv zaključaka Skupštine RS


Portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

«Direkcija za reformu policije je sačinila dobar izvještaj na osnovu sporazuma o reformi policije. Rješenja su na stolu kako bi se preostala otvorena pitanja razriješila i sporazum je na dohvat ruke. Međutim, ukoliko Vlada RS-a i paralament zauzmu stav da je neophodan potpuno nov proces, oni će morati preuzeti odgovornost za odlaganje potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju možda čak i za nekoliko godina.»

Poslanička većina usvojila je zaključak prema kojem bi se o svakom predloženom modelu policijskih struktura najprije trebali građani izjasniti referendumom, pa onda i Narodna skupština. A potreba izmjene sporazuma o reformi policije obrazložena je realnim stanjem i potrebom za konsenzusom zato što nisu ispunjene bitne odredbe iz sporazuma.

Bošnjački poslanici niti su se upuštali u raspravu o zaključcima, niti su ih podržali. Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović:

«Ovo je sve u funkciji kupovanja vremena i prebacivanja nekome - neko drugi kao u ovom slučaju da se kaže da oni to ne mogu, da bi to kao trebao neko drugi, narod, da odluči itd. Mislim da je to nepotrebno. Biće onako u svakom slučaju kako se lideri dogovore.»

Poslanik SNSD-a Krstan Simić navodi kako je Narodna skupština uputila jasnu poruku da bi se prije reforme policije najprije trebala desiti ustavna reforma u Bosni i Hercegovini:

«To je poruka onima koji bježe od promjene ustava, a žele mijenjati unutrašnju strukturu BiH parcijalnim reformama. Što se tiče referenduma, navedeno je da će se raspisati i tražiti mišljenje naroda kroz referendum, što je ustavom dopušteno, pod uslovom ukoliko bude došlo do reformi policija prije usvajanja i izmjene ustava, ukoliko bi rješenja iz reforme policije prevazilazila ustavno - pravna rješenja.»

Narodna skupština Republike Srpske svoje zaključke i prijedlog za potrebom izmjene sporazuma o reformi policijskih struktura, као sporazumna strana, proslijediće državnoj parlamentarnoj skupštini i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG