Dostupni linkovi

Kličković svjedok sporazuma Holbruka i Karadžića


"Postoji sporazum sa Holbrukom koji je potpisan 19. jula 1996. godine i u kojem je sve precizirano, u pet ili šest tačaka", rekao je Kličković, koji se trenutno nalazi u ekstradicionom zatvoru u Beogradu.

Prema njegovim rečima, sastanak Karadžića i Holbruka održan je u tadašnjem sedištu predsednika RS na Palama i sam je prisustvovao tom sastanku.

Upitan kako je Karadžić reagovao kada je od njega zatrženo da se povuče iz političkog i javnog života, Kličković je rekao da je Karadžić odgovorio - "Ako je u interesu opstanka Republike, ja sam spreman i u zemlju da se ukopam".

On je rekao da je Holbruk preko Slobodana Miloševića izdejstvovao da Karadžić pristane na sporazum, dodajući da je Radovana Karadžića poslednji put video 1997. goidne.

Američka administracija, kao i Ričard Holbruk u nekoliko navrata kategorički su negirali postojanje sporazuma sa Karadžićem.

* * * * *

Banjalučki dnevni list "Fokus" nedavno je objavio da posjeduje sporazum koji su 1996. godine potpisali tvorac Dejtonskog sporazuma i nekadašnji američki ambasador u UN Ričard Holbruk i bivši predsjednik RS i SDS-a Radovan Karadžić, prema kome je Karadžić trebalo da se povuče iz javnog života, a druga strana se obavezuje da mu obezbijedi uslove da izdrži život u izolaciji.

Prema tom sporazumu, kako tvrdi "Fokus", Karadžiću je trebalo obezbijediti 600.000 dolara predviđenih za troškove života za period od šest godina i dodijeliti mu rezidenciju na lokaciji koja je prethodno dogovorena usmenim putem.

"Tu lokaciju čuvaće najmanje šest ljudi koji su ga dužni obavijestiti o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbjednosti", piše u sporazumu.

Kako piše "Fokus", Karadžić je ispoštovao odluku i 30. juna 1996.godine podnio ostavku.

U sporazumu se navodi da se Karadžić obavezao da do trenutka ostavke neće donositi partijske i državne odluke niti uticati na druge da ih donesu. Sporazumom je precizirano da Karadžić ne smije davati intervjue niti izjave lično ili preko posrednika.

U tom sporazumu navodi se da je Holbruk potpisao i zaduženja američke administracije, podijeljena na politički i bezbjednosni dio i dio koji omogućava Karadžiću pristojne uslove života.

Radovan Karadžić i Richard Holbrooke saglasili su se da je sporazum trajan i da će se svako njegovo narušavanje tretirati prema "Internom pravilniku" i biće sankcionisano trenutno.

"U prevodu to može značiti da će Karadžić biti uhapšen odmah", prenosi "Fokus".

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, izjavio je za ovaj list da sporazum postoji i da ga je i tadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Torvald Stoltenberg objavio u svojoj knjizi.

"Sporazum je predviđao da se Radovan povuče sa svih političkih i državnih funkcija i da ne daje izjave za medije, a zauzvrat oni će njega osloboditi Haga, neće ga juriti i povući će optužnicu", rekao je Luka Karadžić.

On je dodao da je sa ovim sporazumom upoznat i tadašnji ministar vanjskih poslova Rusije Jevgenij Primakov.
XS
SM
MD
LG