Dostupni linkovi

Novi protesti na ulicama Kijeva


Politička kriza započela je 2.aprila kada je prozapadni predsjednik Viktor Juščenko raspustio parlament, čemu se usprotivila parlamentarna većina i vlada na čelu s premijerom Viktorom Janukovičem. On je danas upozorio predsjednika da svako daljnje ostajanje uz odluku o raspuštanju parlamenta i sazivanju vandrednih izbora može dovesti do nesagledivih posljedica. Istovremeno, u Kijevu je saopšteno da Ustavni sud kome se žalila parlamentarna većina i Vlada, neće razmatrati žalbu sve do sljedećeg utorka.
Na vijest da je čak pet sudija Ustavnog suda odbilo raspravljati o predsjednikovoj odluci, premijer Janukovič, je danas kazao:

“Neću komentirati njihove razloge za odbijanje. Ostavljam to njihovoj savjesti i na savjest onih koji su ih podstakli da to učine. Neka im Bog bude sudija.”

Ukrajinski predsjednik Juščenko juče je premijeru ponudio plan za rješavanje političke krize u zemlji u 15 tačaka. Detaljnog plana za budući dijalog nema, ali je otkriveno da bi rokovi za održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora, zakazanih za 27. maj, mogli biti pomaknuti tokom pregovora političkih stranaka uz poštivanje Ustava.
Juščenko je rekao da se plan sastoji iz tri dijela, u kojima su sadržane ocjene procesa u zemlji koje su dovele do parlamentarne krize, potrebne mjere za "uspostavu ravnoteže vlasti" i mehanizmi koji bi onemogućili ponavljanje situacije sa "formiranjem neustavne većine" u parlamentu, kao i nužnost obnavljanja konsultacija vodećih parlamentarnih snaga.
U međuvremenu su se u centru Kijeva ponovo počele okupljati hiljade pristaša vladajuće parlamentarne koalicije s jedne, i opozicije koja podržava raspuštanje parlamenta, s druge strane.
Prema najavama, u Kijevu na dva trga - koje dijeli samo glavna ulica - moglo bi se okupiti oko 700.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG