Dostupni linkovi

Kome odgovara destabilizacija?


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je u utorak da samo oni koji ne žele stabilnost i normalnu situaciju na Kosovu i ludaci mogu da utiču da se destabilizuje sadašnja bezbednosna situacija.
Posle sastanka sa komandantom KFOR-a generalom Rolandom Katerom predsednik Sejdiu je kazao da će KFOR ostati najznačajniji faktor u oblasti bezbednosti, pomažući narod Kosova, ali ne isključujući i druge oblasti koje omogućavaju stabilnost u zemlji ali i u regionu.
On je ocenio da je bezbednosna situacija stabilna i da je opšta klima dobra, dok su gradjani spremni da podrže i pomognu ovaj značajan proces.
“Kosovo je spremno da bude članica svetske organizacije i da funkcioniše kao normalna država” kazao je Sejdiu.
Ističući opredelenje za očuvanje mira i sigurnosti na Kosovu general Kater je izjavio da je od svojih komandanata zatražio da više razgovaraju sa gradjanima.
“Razgovarao sam sa mnogo ljudi, sutra ću biti ponovno na severu Kosova i imam utisak da ljudi prihvataju situaciju ovakvu kakva jeste i kao što je rekao i predsednik ne vidim nekog razloga da se nakon što misija poseti Kosovo situacija promeni, ali mi smo ovde i učinićemo sve što možem” kazao je komandant KFOR-a ističući da je predlog Ahtisarija u Nju Jorku i da će se tamo doneti odluka.
Prema njegovim rečima to neće uticati na mandat KFOR-a:
«Mi ćemo nastaviti naš mandat da garantujemo mirnu i sigurnu sredinu za sve na Kosovu, nezavisno od nacionalne ili verske pripadnosti”.
Vlada Kosova sa druge strane pak smatra da nema potrebe za misijom Saveta bezbednosti UN za prikupljanje činjenica o ostvarivanju rezolucije 1244 i standarda, ali ističe da su vrata Kosova otvorena, da bi svima dokazali šta smo postigli u ovih osam godina, izjavila je portparol vlade Uljpiana Ljama.
«Važno je istaći da se napredak na Kosovu ne može meriti i uporedjivati sa drugim zemlajma na Balkanu ili Evrope, već polazeći od stanja 1999 godine, ogromnih razaranja u tom vremenu i jedino se na taj način može evidentirati napredak koji je vidljiv», kazala je Ljama.
Ona je posle sastanka koji je premijer Kosova Agim Čeku imao sa predstavnicima diplomatskih kancelarija aklreditovanih u Prištini i članovima vlade kazala kako su preduzete sve mere da se tokom boravka misije prikupljanja činjenica na Kosovu ne dogode bilo kakvi incidenti.
Ona je kazala da će vlada pripremiti sveobuhvatan izveštaj o postignutom napredku na Kosovu koji će predati misiji, iako još nema informacije kako će misija raditi na Kosovu i koliko će dugo boraviti.
XS
SM
MD
LG