Dostupni linkovi

SARAJEVO


Pred Sudom Bosne i Hercegovine u utorak će početi suđenje Pašku Ljubičiću, bivšem oficiru Hrvatskog veća odbrane (HVO) optuženom za ratne zločine u centralnoj Bosni.
U optužnici protiv Paška Ljubičića koju je podigao Međunarodni krivicni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), navodi se da su stotine Bošnjaka zatočenih u zatvorima HVO-a u Vitezu i Busovači tokom 1993. godine fizički i psihički zlostavljani. Ljubičić se takođe direktno tereti za zločine počinjene u Ahmićima te u selima Nadioci, Pirići i Šantići gde je u aprilu 1993. godine ubijeno oko 100 Bošnjaka.
Paško Ljubičić, nakon višegodišnjeg skrivanja pred Haaškim tribunalom, predao se 2001. godine.
U aprilu 2006. godine ICTY je donio odluku o prepuštanju njegovog slučaja Sudu BiH nakon čega je prebačen u pritvor u Sarajevo, a optužnica prilagođena domaćem zakonodavstvu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG