Dostupni linkovi

Radioktivno gvožđe u Zenici


Šerif BABIC

Federalni inspektor za zaštitu od zračenja izdao je u petak kompaniji Mittal Steel Zenica rješenje da teret sa radioaktivnim zračenjem u roku od 24 sata vrati mađarskom isporučiocu kompaniji Ekor. Iako je vagon u petak oko 22 sata zakačen za teretni voz Rajlovac - Doboj, morao je zastati u Maglaju jer nije odobren prijem od Željeznica RS-a.

Podsjećamo: stručnjaci Centra za zaštitu od zračenja pri Federalnom zavodu za javno zdravstvo obavili su prije deset dana u krugu zeničkog Mittala pregled i mjerenje nivoa radioaktivnosti u dva vagona starog gvožđa. Prema riječima Suada Džanića, stručnog saradnika u pomenutom centru, povećan nivo radijacije izmjeren je samo u jednom vagonu. Radi se o dozi koja je manja 0,5 mikrosiverta na sat, kazao je Džanić pojasnivši:

«Vršili smo procjenu sigurnosti, tj. mjerili smo koliko se neko može zadržavati na tom lokalitetu - mjereći brzinu, normalno, doze - i ustanovili smo da pojedinac može tu boraviti 24 sata na jedan metar od objekta - što je naša procjena koju radimo uvijek na 1 metar od objekta.»

Za razliku od države koja još uvijek nije primijenila stroge mjere kontrole na granicama, u kompaniji Mittal Steel Zenica postoji moderna oprema za otkrivanje radioaktivnosti, naglašava Džanić:

«Za razliku od države koja bi trebala da se brine da nešto ovakvo ne uđe, da ne pređe granicu, Mittal Steel je opremljen i može da zaustavi, može da identifikuje na svojim kapijama - a mi na svojim granicama to ne možemo.»

Sudbina spornog tereta trenutno je neizvjesna. Za njegov transport isporučiocu potrebna je saglasnost željeznica RS-a, Hrvatske i Mađarske, što znači da se na potezu nadležne federalne i državne institucije.
XS
SM
MD
LG