Dostupni linkovi

Ustav mora da zaštiti prava Albanaca


Naš gost, Ferhat Dinoša, predsjednik Demokratske unije Albanaca, kao utisak nedjelje izdvojio je usvajanje Nacrta novog crnogorskog ustava. Podsjetio je da nije podržao Nacrt, jer se u njemu nigdje ne govori o nacionalnim manjinama.

Milena VUKČEVIĆ

DINOŠA: Albanci u Crnoj Gori, po onome što zastupa Demokratska unija Albanaca, treba da budu, i jesu, nacionalna manjina i da koriste korpus onih prava koja evropske multinacionalne demokratije nude svojim nacionalnim manjinama. Nisam član ustavnog odbora i ne znam kako je tim ljudima promaklo da se u tekstu nigdje ne pominju nacionalne manjine. Bez toga mi ne bi bili spremni da podržimo novi ustav. Kada je riječ o pravima nacionalnih manjina, treba reći da bez instituta afirmativne akcije ne može biti riječi o pravima Albanaca u Crnoj Gori, kao jedne od specifičnih nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Specifični smo i po jeziku i po etničkom porijeklu jer svi drugi koji žive u Crnoj Gori mogu da govore svoje maternje jezike, da se međusobno razumiju bez prevoda. Jedino Albanci imaju specifikum u tom pravcu. Mislim da novi ustav apsolutno mora da udari temelje zakonske proizvodnje mehanizma koji štiti, ne samo individualna, nego i kolektivna prava Albanaca u Crnoj Gori, u skladu sa evropskim uzusima. Mi ćemo se boriti za to, i nadam se izboriti, da Crna Gora definiše status Albanaca u Crnoj Gori koji ne bi ničim vrijeđao državu Crnu Goru, ali koji bi od Albanaca učinio relevantan društveni i politički subjekt na društveno-političkoj sceni Crne Gore.

RSE: Kakva su vaša očekivanja od javne rasprave? Da li mislite da je moguć konsenzus, naročito kada se radi o spornim pitanjima: jeziku, crkvi i simbolima?

DINOŠA: Vidim da u crnogorskom Parlamentu i među opozicionim snagama ima onih kojima je jasno da je Crna Gora nezavisna država, da ona stremi euroatlantskim integracijama i da postoji prostor da joj se pomogne. Mislim da bi bilo bolje da se novi Ustav definiše u Parlamentu Crne Gore, da nema potrebe izlagati se troškovima i poslovima oko novog referenduma u Crnoj Gori, ako bi i te snage, koje su proizvele nezavisnu Crnu Goru, bile spremne na određeni kompromis. Mislim da bi to bilo najbolje rješenje. Kao jedan od manjinskih predstavnika, jedan od predstavnika Albanaca u Crnoj Gori, nastojim da se ne miješam u tako suptilne međubratske odnose u Crnoj Gori. Imam u vidu nešto što se zove higijena trenutka i ko ne pazi na higijenu trenutka ne može da kaže da strateški planira nešto što bi bilo dobro za sve ljude u Crnoj Gori. Mislim da su politički procesi u Crnoj Gori u fazi u kojoj svi treba da budu svjesni da se radi o novoj nezavisnoj državi i da svi tu državu potpomognu da sutra postane članicom Evropske unije.

RSE: Ove sedmice zasjedao je Savjet bezbjednosti, gdje je specijalni izaslanik UN-a Marti Ahtisari iznio svoj prijedlog budućeg statusa Kosova. Uslijedile su oprečne reakcije, a zadovoljni su bili, čini mi se, i Srbi i Albanci. Kakav je Vaš komentar?

DINOŠA:
Mislim da na kraju, u finalu, njegovim planom neće biti zadovoljna ni jedna strana. To govori da je to moguće najbolje rješenje. Ono što smo mi mogli da pratimo, u vezi sa tim, govori da je to jedan pragmatičan pristup, realan pristup kojeg mi, Albanci u Crnoj Gori, podržavamo jer on nudi rješenje koje bi bilo stameno i dugoročno. To rješenje bi donijelo nove stabilnije odnose na Balkanu. Mislim da će se to i desiti. Kosovo će biti novi međunarodni subjekt i Kosovo će, nadam se, biti spremno da kao multietničko društvo bude novi faktor stabilnosti i faktor koji će biti spreman da kroz međususjedsku dobru saradnju bude potencijal i za doprinos euro-atlantskim integracijama regiona.

RSE: Crnogorski zvaničnici su saopštili, i poznat je stav, da je Crna Gora zainteresovana da Beograd i Priština demokratskim dijalogom, uz dobre usluge međunarodne zajednice, dođu do dugoročno održivog rješenja za status Kosova. Kakav bi, po vašem mišljenju, trebala da bude pozicija Crne Gore u buduće, kada su u pitanju pregovori o statusu Kosova?

DINOŠA: Mislim da je taj dijalog završen, da neće biti novih pregovora, da čekamo finale. Nadam se da će proizvod u finalu biti taj koji će poštovati volju većine građana Kosova. U svakom slučaju, Crna Gora će biti spremna da poštuje ono što bude stav međunarodne zajednice po tom pitanju i Crna Gora bi apsolutno sutra bila spremna da bude dobar susjed Kosovu, kao što je to i pokazala tokom teških vremena, tokom rata na Kosovu, kada je ona imala otvorena vrata za više do 100.000 protjeranih s Kosova.

RSE:
Ove nedjelje se desio incident u Dečanima na Kosovu. Grupa Albanca je nasrnula na svatove iz Crne Gore i istrgala crnogorsku zastavu. Vaša partija je osudila taj incident. Da li ste, možda, dobili više informacija o tom incidentu od zvaničnika u Prištini?

DINOŠA: Jesmo osudili taj incident i apsolutno sam ubjeđen da je to vandalski čin grupe ljudi koji ne može da odražava ono što je raspoloženje Albanaca na Kosovu i prema Crnoj Gori i prema crnogorskoj zastavi. U kontaktu sa relevantnim faktorima u Prištini dobio sam uvjeravanja od strane zvaničnika da će i u Prištini imati takav odnos i da se apsolutno neće dati prostor takvim grupama koje su ostrašćene i koje su spremne na slične činove. Žao mi je porodice Glušćević što je morala da prolazi kroz sve to, ali i to se dešava. Nadam se da u budućnosti toga neće biti.
XS
SM
MD
LG