Dostupni linkovi

Partizansko-četnička izložba u Užicu


Novka ILIC

Biće obuhvaćen period od marta do novembra '41, a suština je - putem dokumenata ispraviti istorijsku nepravdu, kaže rukovodilac projekta, istoričar Bogić Krasić:

"Mi hoćemo da na potpuno ravnopravan način istaknemo ova dva antifašistička pokreta na osnovu saznanja do kojeg smo došli na osnovu naučnih istraživanja. Ravnogorski pokret je masovan pokret, zaista je imao mnogo pristalica. Da je to tako govori nam jedan podatak da je krajem '41. godine, na području Srbije, formirano preko 100 odreda sa 8 brigada, za razliku od partizanskog gde je krajem '41. godine, tačnije 21. decembra formirana prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada i da je bilo oko 15-ak partizanskih odreda."

Za izložbu je radio istaknuti srpski istoričar Dragoljub Dimić, a jedan od glavnih problema je nedostatak gradje, posebno kada je reč o ravnogorskom pokretu, smatra istoričar užičkog arhiva Aleksandar Savić:

"Veliki problem predstavlja nedostatak arhivske gradje koja je uništena što u ratu, što posle rata, što nemarnošću, pogotovo što se tiče ravnogorskog pokreta. Mislim da je vreme da se studiozno, profesionalno ispita uticaj i jednog i drugog pokreta, ali bez bilo kakvih neprofesionalnih primesa."

Ovo će biti jedinstvena izložba u Srbiji a njene pripreme već izazivaju reagovanje. U Muzeju je rekonstruisana jedna velika sala na plavi - četnički deo i crveni - partizanski. Predsednik SUBNOR-a u Užicu Milan Misajlović kaže da nije u redu da četnici i partizani dobiju podjednako prostora na izložbi:

"Izložba koju oni sada pripremaju ne može biti ravnopravna. Četnici imaju vrlo malo eksponata, ali pošto je sala mala, oni će je napuniti pa će ispasti kao puna i izgledati kao da su stvarno bili ravnopravni. To je tako smišljeno, nije ni korektno, to je natezanje."

Izložba se pravi u dnevno-političke svrhe smatra užički politikolog Zoran Vuksanović:

"Mislim da je reč o jednom pokušaju koji nema odredjeno istorijsko utemeljenje i za priredjivače nosi jednu veliku odgovornost, ukoliko ne uspeju to što su kao ideju zamislili da svojom postavkom i dokažu. Iz tog rata četnički pokret je izašao kao kvinsliški pokret, to je svima jako dobro poznato. Mislim da je reč o čistom politikanstvu, o političkim interesima i pokušajima odredjenih snaga da na odredjeni način falsifikuju istoriju."

Ovaj projekat, koji će koštati oko 30 miliona dinara, finansira Ministarstvo kulture Vlade Srbije, a otvaranje izložbe očekuje se za nekoliko meseci.
XS
SM
MD
LG