Dostupni linkovi

Saldo okupacije


Iračani protestuju širom zemlje. Najviše ih se okupilo u šiitskom svetom gradu Nadžafu – nekoliko stotina hiljada. Još nema pouzdanih informacija o tome da li će se na nekom od skupova u tom gradu pojaviti vođa šiita Moktada al Sadr koji je pozvao na proteste na, kako je naveo, "marš miliona" protiv Amerike i njene okupacije.

"Ne, ne, okupaciji, ne ne Americi", uzvikuju hiljade ljudi koji marširaju ulicama noseći iračke zastave. Protesti su i u gradu Kufi. Nekoliko skupova je počelo u Bagdadu gde je čitavog dana na snazi zabrana saobraćaja svih vozila. Koalicione snage i iračke vlasti pokušavaju na taj način da se zaštite makar od eksplozija automobila-bombi u kojima bukvalno svakodnevno širom Iraka ginu desetine ili stotine ljudi.

Pre četiri godine, na današnji dan, svet je gledao snimke iz Bagdada. Amerikanci su ulazili u zgrade vlade, ministarstava i raznih nadleštava dotadašnjeg režima i vladajuće Baas partije. Simbol promena bilo je rušenje šest metara visokog bronzanog spomenika dotadašnjem iračkom vođi Sadamu Huseinu. Do tada rat je Amerikance koštao 96 života, a Britance – drugu po snazi grupaciju u koaliciji – 30. Do tada su stradale i hiljade Iračana – vojnika i civila. Ulazak u iračku prestonicu sa tako malo žrtava svakako je bio uspeh. Međutim, četiri godine kasnije saldo je jeziv: ubijeno je 3.275 američkih vojnika, 140 britanskih i 124 iz ostalih zemalja. A što se Iračana tiče. Njihove žrtve već odavno malo ko i pokušava da prebroji. Novinske agencije na četvrtu godišnjicu navode da je reč o "desetinama hiljada". A što se preživelih odnosno ostalog dela salda okupacije tiče – evo šta kažu građani Bagdada našem dopisniku:

"9. aprila 2003. Iračani su očekivali da će dobiti slobodu, demokratiju, stabilnost i bezbednost. Ali sada, nakon četiri godine shvatamo da se stanje pogoršava više nego što bi trebalo i da nema napretka makar minimalnog. Izgubili smo sve: bezbednost, slobodu, stabilnost, sabratstvo i štednju", kaže jedan Iračanin. Drugi dodaje: "9. april je zapravo teško definisati jednom rečju. To je dan kontradikcija. Na jednoj strani oslobođeni smo diktature, a na drugoj smo izgubili najveće pravo – a to je sloboda. Sloboda, demokratija, okupacija – ne znam kakvo značenje uopšte dati tim trima rečima."

Britanska agencija Rojters (Reuters) prenosi izjavu jednog stanovnika Bagdada koja najbolje opisuje stanje: "Ovo je značajan dan jer je godišnjica Sadamovog pada. Ali bezbednost je slaba, nema vode, nema struje. Situacija je loša posvuda".
XS
SM
MD
LG