Dostupni linkovi

Počelo suđenje u slučaju “Rašević i drugi”


Optužnica protiv Mitra Raševića navodi da je kao komandir straže Kazneno- popravnog doma „Foča“ bio zadužen za nadzor nad najmanje 37 zatvorskih stražara, dok se za Savu Todovića napominje da je kao zamjenik upravnika KP doma „Foča“ imao ovlaštenja i dužnosti koje pripadaju komandantu logora. Upravnik KP doma “Foča” u tom periodu - od aprila 1992. godine do oktobra 1995. - bio je Milorad Krnojelac koji je drugostepenom presudom u Hagu osuđen na 15 godina zatvora.

Rašević i Todović, koji su oktobru prošle godine prebačeni iz Haškog tribunala u Sarajevo, po navodima optužnice, zajedno su s Miloradom Krnojelcem, te zatvorskim čuvarima i drugim osobama, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem da se zatoče muslimani i drugi nesrpski civili iz Foče u nehumanim uslovima u KP domu koji je imao sva obilježja logora. Takođe se obrazlaže da su Rašević i Todović planirali, naredili, počinili, te podstrekivali i pomagali u planiranju i pripremanju progona nesrpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi. Optužnica nabraja mučenja, premlaćivanja, ubijanja, nečovječna postupanja, nasilne nestanke, deportacije i zatvaranja nekoliko stotina civila.

Tužilaštvo je najavilo da će dokazivati da su Rašević i Todović počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, te je pozvalo 52 svjedoka optužbe. Odbrane Raševića i Todovića su u svojim istupima najavile da će dokazati kako dokazi Tužilaštva ne mogu proizvesti krivičnu odgovornost njihovih branjenika.
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG