Dostupni linkovi

Policajac suspendovan zbog izjave za RSE


Zbog izjave date Radiju Slobodna Evropa prije mjesec i po dana, policajac iz Bijelog Polja Suad Muratbašić suspendovan je s posla. Njegova tvrdnja da je po nalogu poslanika Demokratske partije socijalista Milutina Nuhodžića ucijenjen ostankom na poslu ubijeđivao svoje sugrađane da glasaju za vladajuću crnogorsku partiju na posljednim izborima, a što je Nuhodžić odbacio kao neistinu, bila je povod da nalog za suspenziju da direktor policije Veselin Valjović. Direktor je, stoji u njegovom rješenju, svojim službenicima zabranio da daju izjave medijima.

Dok traje disciplinski postupak protiv njega, čije će se prvo ročište održati u Podgorici 11. aprila, Muratbašić će se, kazao nam je, ipak uzdržati od komentara. Istovremeno, tvrdi podgorički advokat Nikola Martinović, član Savjeta za civilnu kontrolu rada policije, taj potez Uprave policije je direktno kršenje osnovnih ljudskih prava:

„Iz rješenja koje je dostavljeno Suadu Muratbašiću može se vidjeti da je on privremeno suspendovan sa svog radnom mjesta zato što je Radiju Slobodna Evropa dao izjavu. U tom rješenju navodi se da postoji naređenje direktora policije da se izjave medijima ne mogu davati bez njegovog odobrenja. Moguće je da direktor policije da naređenje da se izjave medijima ne mogu davati bez njegovog odobrenja, ali samo ako se te izjave odnose na službene radnje koje policajci ili pripadnici policije vrše. Međutim, zabrana da se iznosi slobodno mišljenje o određenim pojavama ili događajima ne može se odnositi na lice koje van radnog vremena mora imati slobodu izražavanja, jer mu je sloboda izražavanja zagarantovana svim pozitivnim propisima. Gospodin Muratbašić ima pravo da privatno kao čovjek iskaže svoje nezadovoljstvo odnosom određenih starješina prema njemu ili uopšte politički da da sud o nekim događajima u Crnoj Gori.“

Podsjetimo: Suad Muratbašić, insajder od čijeg se svjedočenja nekoliko dana tresla Crna Gora, ustvrdio je da je okretao glavu od nezakonitih radnji i odrađivao fizičke poslove na imanju starješine. Bio je moderni rob, a u tom položaju je držan punih devet godina obećanjima da će dobiti stalni posao u MUP-u. Nije mogao više da ćuti. Ispričao je svoju priču u kojoj se kaže da je u svom naselju Rasovo bio prinuđen:

„... da odradim 34 moja sugrađanina da bi glasali DPS na ovim zadnjim parlamentarnim izborima“.

RSE: Ali znate li da je to protivuzakonito?

MURATBAŠIĆ: Znam, ali morao sam.

RSE: Kajete li se zbog toga?

MURATBAŠIĆ: Kajem se i stalno ću se kajati.

Prošlo je samo petnaestak dana nakon Muratbašićeve priče da bi dodatno ohrabreni otpuštanjem sa posla njegovim stopama pošlo još dvadesetak policajaca iz Bijelog Polja i Mojkovca koji još uvijek čekaju sastanak sa Upravom policije:

POLICAJAC 1: Ispravno sve što je kazao to je istina živa. Takvih ima. Svi smo mi takvu priču imali.

POLICAJAC 2: Bilo je nas dvades’ iz Bijelog Polja kada smo otišli kod direktora gospodina Veselina Veljovića na razgovor kada je bilo prije referenduma. Viče: „Ljudi, daj da dobijemo. Koga ja budem primio iz ove kancelarije neće ostat bez posla, samo da dobijemo državu.

POLICAJAC 3: Bilo je čvrsto obećano da ćemo ostat na neodređeno vrijeme, dočim je ispalo sasvim drugačije.

O Muratbašićevoj suspenziji advokat Martinović dodaje:

„Veoma je simptomatično da je u tom rješenju kao pravni osnov navedeno da je jedan od razloga odbijanje izvršenja službenog naređenja, neizvršavanje službenog naređenja ili omalovažavanja naređenja neposrednog starješine izdatog u vršenju ili povodom vršenja službenog zadatka, a u konkretnom slučaju nema ni jednog od ovih pravnih osnova i mislim da zbog ovoga nije bilo potrebe da se Muratbašiću podnosi predlog za pokretanje disciplinskog postupka jer mislim da su njegove izjave istinite ili neistinite u to ja ne mogu ulaziti, ali da su svakako sloboda izražavanja koja je zagarantovana svim pozitivnim propisima i Evropskom konvencijom.“
XS
SM
MD
LG