Dostupni linkovi

Različite reakcije na Sanaderov prijedlog


Marija ARNAUTOVIC, Goran VEŽIC

Status najpovlaštenije nacije pri korištenju Luke Ploče Bosni i Hercegovini omogućiće simbolične povlastice i ne podrazumijeva nesmetan pristup bez carinskih procedura, navode ekonomski stručnjaci. Bosanskohercegovački privrednici morali bi plaćati određene naknade, tako da ponuda hrvatske Vlade privredi Bosne i Hercegovine ne znači mnogo. Ipak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Milenko Dostić smatra da ova ponuda može voditi poboljšanju ekonomske saradnje:

“Ta regija treba da funkcioniše, bila granica ili ne bila granica, na način da se najbolje iskoriste obostrani resursi Primorja, mora, Luke Ploče i zaleđa. Tek na treće mjesto sada dolaze ostali, ekonomski kapaciteti iz BiH, povezano sa drugim industrijskim i drugim centrima, povezano sa širom regijom izvan BiH itd.”

Hrvatski premijer Ivo Sanader, tokom svoje službene posjete Sarajevu, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću dostavio je prijedlog rješavanja statusa Luke Ploče. On nije konkretno objasnio šta znači takav status, ali je zauzvrat tražio sličan tretman kada je riječ o korištenju autoputa na koridoru 5C:

“Dakle, da ima posebne uvjete, ali isto to da imaju i hrvatske tvrtke kad bude gotov koridor 5C, koji će biti glavna žila kucavica između Jadrana i srednje Evrope i sjeverne Evrope - da jednako tako i hrvatske tvrtke kad budu prolazile kroz BiH dobiju takav status.”

Međunarodni ekonomski odnosi poznaju termin povlaštene nacije. On se, prije svega, koristi u međunarodnoj trgovini kao preferencijalni tretman koji dobije neka zemlja. Obično je to regulisano pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Tako razvijene zemlje za proizvode i usluge zemalja u razvoju daju povlašten tretman. Rezultat je smanjivanje carina i drugih kvota vezanih za robe i usluge, pojašnjava direktor Sektora za međunarodne ekonomske odnose Vanjskotrgovinske komore BiH Enes Ališković:

«Tretman povlaštene nacije koji je doktor Ivo Sanader ponudio Bosni i Hercegovini za Luku Ploče, baziran je na bilateralnom sporazumu, ukoliko do njega dođe, i tim bilateralnim sporazumom bi se regulirali tačno elementi takvog jednog tretmana.»

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić smatra da se standard najpovlaštenije nacije ne može primjenjivati na Luku Ploče:

“Iz razloga što je 95 posto prometa roba u Luci Ploče roba za BiH. Dakle, šta tu imamo mi imati najpovlašteniji status? Vezivati se za položaj, ne znam, Poljske za luku u Hamburgu itd. U ovom slučaju, po meni, ne bi se mogao prenijeti na Luku Ploče.”

Predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber:

“Rudnici imaju planova da izvoze značajne količine uglja, normalno i Rudnik željeza Ljubija i Koksno - hemijski kombinat. Znači, te firme bi dugoročnije mogle računati na tu opciju, s obzirom da do sada ova situacija sa Lukom Ploče je bila vrlo politički nejasna.”

Bosna i Hercegovina insistirala je da se u hrvatskom Saboru ratifikuje ugovor o nesmetanom prolasku kroz Neum i Luku Ploče. Nova hrvatska ponuda o rješavanju statusa Luke Ploče kosi se sa ranijim sporazumom između dvije zemlje. Prvobitni dogovor predviđao je da se kroz jedan protokol ukine stalni međunarodni sudija za Luku Ploče i da se po potrebi u slučaju sporova koristi ad hoc arbitar.

Podrška Sanaderovom prijedlogu

U Pločama su dobro primljene Sanaderove riječi iz Sarajeva. Bivši hrvatski ministar prometa i direktor Luke Ploče, Ivica Pavlović, misli da je to vrlo razuman prijedlog:

"Mislim da je premijer našao izvrsnu formulaciju za rješavanje ovih problema. U principu, status najpovlaštenije nacije, u investicijskom smislu, omogućava im imati iste uvjete kao hrvatske firme. U transportom smislu treba svesti na minimum barijere što se tiče papirologije, da se od Luke Ploče do Bosne i Hercegovine nesmetano odvija transport. Mislim da je to to, ne znam što bi drugo to moglo biti."

Pavlović podsjeća na prometnu međuzavisnost Hrvatske i Bosne i Hercegovine:

"Koridor 5C, koji ide od Budimpešte do Ploča, prolazi 100 kilometara kroz Hrvatsku u njenom u istočnom dijelu, pa cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa opet kroz Hrvatsku. Bosna i Hercegovina je na tom koridoru zavisna od Hrvatske i Hrvatska od Bosne i Hercegovine. Sigurno da se mora naći načina da se transport odvija sa što manje prepreka, prije svega papirnatih, koje su danas poprilično veliki problem u prometu roba. Kamioni inače čekaju na granicama na različite formalnosti. Mislim da to sve za 50 posto poskupljuje transportne troškove."

U dosadašnjim raspravama oko Luke Ploče bili su glasni sami njeni zaposlenici, okupljeni u sindikatima i braniteljskim udrugama. Sudeći po riječima Brace Miloševića, iz Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice, ni oni nemaju ništa protiv Sanaderova prijedloga da Bosna i Hercegovina ima status najpovlaštenije nacije u Luci Ploče:

"Mi branitelji, a i djelatnici Luke Ploče, smatramo da, ukoliko Bosna i Hercegovina ne zadire u vlasništvo ovih dijelova Hrvatske i na bilo koji način ne ugrožava suverenitet Republike Hrvatske, taj povlašteni položaj ne bi štetio."

Pločanski dokeri do sada su žestoko osporavali sporazum o korištenju Luke Ploče i slobodnom prolasku kroz Neum, kojeg su još 1998. godine potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Taj sporazum, ni tri saziva Sabora, nisu ratificirala. Zašto, pitali smo stručnjaka za pomorsko pravo, prorektora splitskog Sveučilišta, doktora Dragana Bolanču:

"Taj sporazum nije dobar za Republiku Hrvatsku u pogledu sastava upravnog vijeća Luke Ploče, u pogledu načina pokretanja spora u vezi bilo kakve poslovne odluke lučke uprave, ili u vezi sporazuma Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te načina donošenja konačnih odluka jer je utjecaj hrvatske strane vrlo malen. Kada bi mi ratificirali taj sporazum, lučka uprava za svoj rad ne bi odgovarala vladi Republici Hrvatske, već međunarodnom predsjedniku jednog posebnog povjerenstva. Zato je dobro da mi, ili promijenimo nešto u tom sporazumu, ili da eventualno postignemo neki novi sporazum u kojem bi Bosna i Hercegovina dobila status najpovlaštenije nacije, a mi bi smo dobili neka prava i obveze na tom budućem koridoru 5C. Mislim da je to u obostranom interesu i jedne i druge države."

Iz Sanaderovih riječi izrečenih u Sarajevu jasno se može iščitati da on smatra da je sporazum Tuđman - Izetbegović zastario i da zato nudi novi:

"Smatram da postoje sasvim novi uvjeti, novi konteksti i novi razlozi za jedan drugačiji i suvremeniji pristup. Zato nudimo Bosni i Hercegovini status najpovlaštenije nacije."

O Sanaderovom prijedlogu Bosna i Hercegovina se još ne izjašnjava. No, ako prijedlog bude prihvaćen, on bi, smatra doktor Bolanča, mogao staviti točku na pitanja oko Luke Ploče, što je interes i Bosne i Hercegovine jer joj je to najbliža luka, a i Hrvatske:

"Naša Luka Ploče ne može niti bez Bosne i Hercegovine."
XS
SM
MD
LG