Dostupni linkovi

Podrška planu Ahtisarija


Skupština Kosova dala je podršku preporukama i paketu rešenja statusa Kosova Martija Ahtisarija, koje su predstavljene na Savetu bezbednsoti UN 3. aprila.
“Skupština Kosova ovom izjavom pozdravlja finalni izveštaj posebnog izaslanika UN za status Kosova koji je Savetu bezbednosti predat od strane generalnog sekretara UN 26 marta 2007 godine izražavajući veru da njegove preporuke predstavljaju pravično i balansirano rešenje koje je u skladu sa voljom naroda Kosova», kaže se u izjavi.
«Skupština Kosova prihvata i obavezuje se da u celosti ostvari sveobuhvatni predlog sporazuma o statusu Kosova koji je Savetu bezbednosti UN predložen od strane generalnog sekretara UN 26 marta 2007. godine i ističe da pod pretpostavkom da sporazum bude prihvaćen u vrhu svetske organizacije, odredbe koje sadrži taj dokument biće obavezujuće za Kosovo».
U izjavi se takodje ističe da Skupština «bezrezervno podržava medjunarodno civilno i vojno prisustvo koje će se formirati na Kosovu kako je predvidjeno u sporazumu i obavezuje se da će saradjivati i podržati ovo prisustvo na svaki mogući način dok ovo medjunarodno civilno i vojno prisustvo ostvari zadatke koji su utvrdjeni sporazumom».
Pre usvajanja izjave članovi pregovaračke delegacije Kosova na čelu sa predsednikom Fatmirom Sejdiu su se obratili Skupštini ističući da se proces utvrdjivanja statusa Kosova, koji je vodio posrednik Ahtisari uspesno okončava.
Predsednik Sejdiu je informisao Skupštinu o toku sednice Saveta bezbednosti UN koja je održana 3. aprila.
Snažnu podršku izjavi Skupštine su dali i premijer Agim Čeku i članovi pregovaračke ekipe Kosova Hašim Tači i Veton Suroi.
XS
SM
MD
LG