Dostupni linkovi

HAG


Bosanski Srbin Dragan Zelenović osudjen je u Haškom tribunalu na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja Bošnjakinja u Foči 1992. godine.
Izričući presudu, predsjedavajući sudija Alphons Orie je rekao da je Zelenović priznao lično učešće u višestrukom silovanju Bošnjakinja zatočenih u više objekata u Foči.
Zelenović je priznao da je, kao komandant vojne policije, između jula i oktobra 1992. godine, pošto su srpske snage u aprilu preuzele kontrolu u Foči, više puta silovao dvije bošnjačke djevojke, ali i omogućavao drugim srpskim vojnicima da siluju njih, kao i druge žene koje su držali na lokaciji Buk Bjela, zatim u gimnaziji, sportskoj dvorani i u stanu u blizini ribljeg restorana u Foči.
Dragana Zelenovića su u junu prošle godine u Hag izručile vlasti u Sarajevu, pošto ga je Rusija prethodno protjerala u BiH.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG