Dostupni linkovi

Nancy Pelosi u Siriji


Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, sastala se danas u Damasku sa sirijskim predsjednikom Basarom al-Asadom kako bi od njega zatražila pomoć u stabilizaciji Iraka i Libanona, te prestanak pružanja podrške militantnim skupinama koje ugrožavaju nastavak bliskoistočnog mirovnog procesa.

Sirija je na popisu zemalja koje Sjedinjene Države smatraju "sponzorima terorizma". Washington tvrdi da vlasti u Damasku podupiru militantne bliskoistočne skupine poput Hamasa i Hezbolaha i da na Bliskom istoku služe kao produžena ruka Irana. Uloga Sirije u Libanonu, i posebno u atentatu na bivšeg premijera te zemlje Rafika Haririja, također su sporni, kao i navodna propusnost sirijske granice prema Iraku, a preko koje se ubacuju naoružane skupine koje destabiliziraju vladu u Bagdadu, ali i američke napore za stabilizaciju Iraka.

Američko izaslanstvo na čijem je čelu Nancy Pelosi, o ovim je problemima danas razgovaralo s najvišim sirijskim dužnosnicima, uključujući i predsjednika Asada.

"Prenijeli smo predsjedniku Asadu našu zabrinutost zbog boraca koji se preko sirijske granice ubacuju u Irak i ugrožavaju irački narod i naše vojnike. Svim dužnosnicima s kojima smo se sreli prenijeli smo i zabrinutost zbog veza Sirije s Hizbolahom i Hamasom. Mir na Bliskom istoku je vrlo važan prioritet za američki narod, za ljude u regiji i za cijeli svijet. Vrlo smo zadovoljni uvjeravanjima koja smo dobili od predsjednika koji je potvrdio da je spreman za obnovu bliskoistočnog mirovnog procesa i pregovore o miru s Izraelom. Sastanak s predsjednikom Asadom omogućio nam je da mu tom prigodom prenesemo poruku izraelskog premijera Ehuda Olmerta, da se i Izrael spreman angažirati u mirovnim pregovorima. Vjerujem da su posjet Siriji i sastanci koje smo ovdje imali bili jako korisni i protekli su vrlo prijateljski. Došli smo kao prijatelji, s nadom da će put za Damask biti put ka miru," izjavila je Nency Pelosi.

Odlazak čelnice suparničkih demokrata u Siriju, predstavlja ozbiljan izazov republikanskoj administraciji u Washingtonu koja se već mjesecima protivi takvom potezu.

No, upravo angažiranje Sirije i Irana u pokušajima uspostave trajnog mira u regiji, bila je jedna od ključnih preporuka koju je, sada već gotovo zaboravljena Studijska grupa za Irak na čijem je čelu bivši državni tajnik James Baker, krajem prošle godine predložila predsjedniku Bushu.

Gotovo nijednu važniju preporuku skupine diplomatskih veterana i eksperata Bush nije usvojio, pa ni ovu o Siriji, i protivno savjetu Studijske grupe, odlučio je poslati dodatnih više od 21,000 vojnika u Irak.

Susret Nancy Pelosi s Basarom Al-Asadom, očiti je izazov za administraciju Georgea Busha.
"Odlazak u Siriju šalje krive signale, kako ljudima u regiji, tako i predsjedniku Asadu. Prilike za fotografiranje sastanaka s Assadom daju njegovoj vladi dojam da pripada matici međunarodne zajednice, što nije istina", kazao je Bush.

Kako iza posjeta Basaru al-Assadu stoje demokrati koji, uz to, zahtjevom da se odredi rok za povlačenje američke vojske, u Kongresu usporavaju usvajanje zakona kojim se omogućava nastavak financiranja američkih vojnih operacija u Iraku i Afganistanu, predsjednik Bush se oštro oborio na držanje političkih suparnika. Kako mu sve više ponestaje vojno-strateških argumenata, predsjednik je pokušao igrati na emocije:

"Propust Kongresa da osigura nastavak financiranja naših vojnika na ratistima, znači da će mnoge vojničke obitelji duže čekati da se njihovi voljeni vrate, dok bi mnogi mogli vidjeti svoje najdraže kako ponovo odlaze u rat, prije nego li su trebali".

Vođa demokratske većine u Senatu, Harry Reid, upozorio je predsjednika Busha, kako će u vođenju vanjske politike ubuduće morati uvažavati novu političku realnost:

"Predsjednik konačno mora shvatiti da on nije kralj Sjedinjenih Država, nego predsjednik, i da mora raditi zajedno za zakonodavnim ogrankom vlasti".

Svojom nepopustljivošću prema nastavku vojne okupacije Iraka i odlučnošću da izolira od rješavanja krize ključne regionalne aktere, poput Sirije i Irana, administracija u Washingtonu i sama sve više postaje izolirana, međunarodno, ali u američkoj javnosti.
XS
SM
MD
LG