Dostupni linkovi

Ostavka na poslaničku funkciju


Portparol vladajuće Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević potvrdio je da je potpredsjednik te stranke Svetozar Marović podnio ostavku na poslaničku funkciju kako bi, objašnjava Kovačević, ustupio mjesto nekom sa manje obaveza ko bi mogao da se posveti poslaničkom poslu:

„Shodno tome gospodin Marović je ponudio da ustupi svoju poslaničku funkciju nekome ko će biti prisutniji sjednicama parlamenta i pokušati da unaprijedi rad ukupnog poslaničkog kluba. To je jutros procesuirano Republičkoj izbornoj komisiji i mislim da će na današnjoj sjednici republičke Skupštine biti i napravljena ova izmjena unutar poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista“.

RSE: Da li će gospodin Marović faliti DPS-u, s obzirom na to da se od konstituisanja ovog saziva u Parlamentu pojavio samo dva puta?

KOVAČEVIĆ: Gospodin Marović je i dugo bio predsjednik crnogorskog Parlamenta i dobro bi bilo da su okolnosti dozvoljavale gospodinu Maroviću da bude češće prisutan na sjednicama republičkog Parlamanta i na vrlo ubjedljiv način iznosi stavove Demokratske partije socijalista.

RSE: Zar to nije bila njegova obaveza da bude češće u Parlamentu?

KOVAČEVIĆ: Gospodim Marović je autonomna ličnost koja može da odluči o svojim političkim potezima bez nekakvih uslovno rečeno partijskih direktiva, kao što je to uostalom i svaki drugi poslanik.

Komentarišući Marovićevo povlačenje iz skupštinske klupe Svetozar Jovićević, profesor na crnogorskom Univerzitetu, kaže da je obaveza svakog narodnog tribuna da masama obezbijede „hljeba i igara“:

„Možda se Marović sada ovdje opredijelio da se više posveti ovom drugom dijelu svoga zaduženja, jer ovaj prvi dio oko „hljeba“ je već završen uspješno. Mislim na to da će on vrlo vjerovatno u sljedećem periodu provesti dosta vremena oko organizovanja velikog koncerta Roling Stounsa. Pretpostavljam da bi to moglo biti. Govoreći ozbiljno, naravno, sasvim je prirodno da neko ko je čelnik jedne partije, a ne želi da prisustvuje parlamentu da i na to podnese ostavku. Nije bilo prirodno ne prihvatiti tu funkciju. Iz činjenice da dvojica čelnih ljudi DPS-a, vodeće partije, ne prisustvuju ili skoro uopšte ne prisustvuju parlamentu čitavo ovo vrijeme može se jasno izvući zaključak i kakvi su odnosi u toj partiji kada ostali njeni članovi izgleda nemaju dovoljno hrabrosti, dovoljno snage da svojim čelnim ljudima postave obavezu da makar prisustvuju parlamentu“.

U Liberalnoj partiji koja je nedavno Skupštini podnijela Prijedlog zakona o lustraciji, kažu da najava o povlačenju Svetozara Marovića koji se javnosti početkom ratnih ’90. predstavio kao autor cinične kovanice „Rat za mir“ može biti ohrabrenje za nelustriranu Crnu Goru. Portparolka Liberalne partije Enisa Harović:

„Postavlja se pitanje da li to znači da sam prijedlog Zakona o lustraciji ima za posljedicu povlačenje nekih funkcionera ili, pak, autolustracija prije samog donošenja tog zakona. Ono što jesta novo vrijeme u ime ostvarene nezavisnosti i slobode mora da donese je distanca od istorijskog konteksta iz skorije prošlosti koja nam zaista ne ide na čast. Ono što mi prvo pada na pamet jeste možda tiha poruka gospodina Marovića da se čuvena sintagma „rat za mir“ može zamijeniti lustracijom za bolju budućnost Crne Gore. Pretpostavimo da tom novom kursu ide u prilog i roken rol, to jest Roling Stounsi kao pandam turbo folku koji je 90. godina značio umjesto gusala ratnu koračnicu za paravojske koje su činile zvjerstva na prostoru ex Jugoslavije“.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG