Dostupni linkovi

WASHINGTON


Američki Vrhovni sud u ponedjeljak je odbacio žalbu zatočenika iz mornaričke baze Guantanamo na Kubi koji žele pred civilnim sudom osporavati zakonitost svog petogodišnjeg zatočenja, što je pobjeda pravne strategije Bushove administracije u borbi protiv terorizma.
Ta bi pobjeda mogla biti privremene naravi jer je Vrhovni sud u dva navrata ranije produljivao pravnu zaštitu zatočenika u Guantanamu.
U zatvoru američke baze na Kubi, zatočeno je oko 385 osumnjičenih za terorizam, većinom pripadnika Al Qaide i talibana zarobljenih nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Od 385 zatočenih samo ih je 10 formalno optuženo, a Pentagon je najavio da pred vojnim komisijama namjerava procesuirati do 80 zatočenih "neprijateljskih boraca", kako ih službeno naziva administracija predsjednika Georgea W. Busha.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG