Dostupni linkovi

Nastavlja se kriza oko britanskih mornara


Ambasador Golamreza Ansari je izjavio ruskoj televiziji da je istražni postupak vec započeo i ako bude dovoljno dokaza, zarobljeni britanski mornari biće kažnjeni. To se tumači kao zaoštravanje pozicije Teherana u odnosu na dosadašnje izjave njegovih zvaničnika da Velika Britanija treba samo da prizna da su njeni mornari ušli u iranske teritorijalne vode i da se izvini. S druge strane, London odbacuje tu mogućnost insistirajući da su mornari bili u iračkim teritorijalnim vodama u rutinskoj inspekciji trgovačkih brodova.

I Bela kuća i Evropska unija smatraju da je hapšenjem mornara prekršeno međunarodno pravo, zatraživši od vlasti u Teheranu da ih odmah i bezuslovno oslobode. Predsedavajući Evropskom Unijom, šef nemačke diplomatije Frank Volter Štanmajer.

"Velika Britanija može da računa na odlučnu i bezuslovnu podršku svih Evropljana. Predlažemo našim britanskim kolegama da zatraže konsultacije sa Teheranom", istakao je Štanmajer.

Međutim, mada je najavila odlučne mere, Evropska unija nije zasada prekinula privredne veze sa Iranom, kao što je to Britanija već učinila. London je zatražio međunarodnu osudu Irana, s obzirom da su njegovi brodovi patrolirali Persijskim zalivom u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija. Međutim, izostalo je oštrije upozorenje Saveta bezbednosti koji je samo izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog hapšenja britanskih mornara.

Istovremeno, američki Stejt Department je isključio bilo kakvu mogućnost da u zamenu za zarobljene britanske mornare oslobodi 5 iranskih vojnika koje je nedavno uhapsio u Iraku. Portparol Šon Mekkormak je istakao da su to potpuno odvojeni slučajevi.

U međuvremenu, vodi se i propagandni rat. Tako je iranska televizija sinoć prikazala "svedočenje" još jednog zarobljenog britanskog vojnika koji tvrdi da je njegov brod 23. marta ušao u teritorijalne vode Irana. U pismu jedine žene medju zarobljenima, Fej Tarnej navodno se ističe da je "žrtvovana zbog američke i britanske politike". Prethodno se vojnik Nejtan Tomas Somers izvinio zbog ulaska u iranske vode bez dozvole Teherana. On je rekao da su se iranske vlasti ponele "veoma prijateljski" i izrazio zahvalnost ssto mu se nije dogodilo ništa loše.

Velika Britanija je ocenila "skandaloznim" prikazivanje zarobljenih vojnika na televiziji, a premijer Toni Bler je istakao odlučnost da se izoluje Iran, uz poziv na strpljenje.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG