Dostupni linkovi

Nema saglasnosti o statusu Kosova


Srdan KUSOVAC (na osnovu agencijskih izveštaja)

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica Unije u Bremenu usvajanju rezolucije Saveta bezbednosti kojom bi bio podržan Ahtisarijev plan usprotivile Španija, Slovačka i Grčka, javila je u petak uveče nemačka agencija DPA (Deutsche Press Agentur). Američka agencija Asošijeted pres (Associated Press) je javila sa sastanka da se planu suprotstavila i Rumunija. Prema Agenciji frans pres (Agence France Presse) Slovačka je grubo odbacila Ahtisarijev plan, a španski šef diplomatije Alberto Navaro (Navarro) je govorio o "nezavisnosti nametnutoj mimo pravnih osnova" dodavši da zabrinutost ostaje "jer govorimo o podeli država što bi dovelo do menjanja mape Evrope svake godine".

Zvaničnici Evropske unije su do poslednjeg trenutka isticali potrebu jedinstvenog stava u vezi sa Kosovom navodeći u obrazloženju da bi na taj način bio olakšan posao u Savetu bezbednosti gde predstoji usvajanje rezolucije o Kosovu.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) je pozvao ministre da podrže taj plan rekavši da on "poštuje legitimne interese" obeju strana – i Srbije i Kosova. Komesar Oli Ren je, podržavajući Ahtisarijev plan, rekao ministrima da je dokument podržava i generalni sekretar Ujedinjnenih nacija Ban Ki-mun i da je reč o planu kojim je učvršćeno "demokratsko, višenacionalno društvo na Kosovu zasnovano na vladavini zakona". Jedinstvenog stava, međutim, nije bilo. Ministri su odgovorili da su te činjenice "primili k znanju". Nemački ministar Štajnmajer je i nakon ovakvih izjava svojih kolega saopštio da nije zaključio da je Ahtisarijev plan propao. Agencija Asošijeted pres je prenela izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela da u vezi sa Ahtisarijevim planom "u Evropi još ima izvesnih neslaganja".

Ono o čemu su se saglasile sve članice Evropske unije je, kako je saopštila nakon neformalnog ministarskog sastanka Nemačka - država koja trenutno predsedava Unijom, da rezolucija Saveta bezbednosti "mora obezbediti okvir za sprovođenje rešenja statusa, posebno kroz civilno i vojno prisustvo u nadgledanju sprovođennja".

Ministri su podržali plan Havijera Solane i Olija Rena da Kosovu bude povećana pomoć. U izveštaju je navedeno da Evropska unija ima "naročitu odgovornost" na Kosovu. U izveštaju nije pomenuta nikakva konkretna suma novca, ali je komesar Ren rekao ranije ove sedmice u Evropskom parlamentu da je reč o oko milijardu i po evra neophodnih da Kosovo servisira sopstveni strani dug i da plaća svoju policiju.

U delu dokumenta koji su ministri prihvatili stoji i to da Evropska unija izražava podršku evropskoj perspektivi Srbije i da će Unija "liberalnijim viznim režimom" "pokušati da nađe načine da omogući da više mladih ljudi iz regije, uključujući i Srbiju", poseti države Unije.
XS
SM
MD
LG