Dostupni linkovi

Mornari u središtu diplomatskog rata


Diplomatski napori za rješenje krize izazvane hapšenjem britanskih mornara zasada ne daju rezultate. Teheran se čak predomislio i u vezi s puštanjem jedine žene, članice posade, obrazloživši suspenziju "pogrešnim ponašanjem Britanije".
Tekst saopštenja Savjeta sigurnosti UN-a znatno je slabiji nego što je to Britanija tražila. U njemu se od Irana traži da omogući konzularni pristup Britancima i poziva na rješenje spora, uključujući i oslobađanje britanskog osoblja. Britanski su diplomati pak tražili izjavu kojom se osudjuje pritvaranje mornara kao i ocjena da su zarobljeni u iračkim teritorijalnim vodama.

“Ne mislim da nismo postigli uspjeh s ovom izjavom. Svima je jasno da je naša posada djelovala u sastavu medjunarodnih snaga čiji je mandat podržan sa dvije rezolucije Savjeta sigurnosti”, kaže britanski ambasador u UN-u Emyr Jones Parry.

"Na žalost, Savjet sigurnosti je ponovo iskoristio situaciju i oglasilo se deklaracijom o ovoj aferi koja nije u domenu njegove nadležnosti već je u cjelosti bilateralna stvar", navodi se u saopštenju predstavnika iranske misije pri UN-u.

Za razliku od Savjeta sigurnosti UN-a, koji se nije eksplicitno izjasnio u čijim vodama se brod zatekao, evropski ministar za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana danas je u Bremenu potvrdio britansku verziju slučaja.
“Apsolutno vjerujem da je britanski brod bio u iračkim vodama. U svakom slučaju najvažnije je da Iran oslobodi mornare bez ikakvih uvjeta.”

Pozicije dvije strane u ovoj krizi su nepromjenljive. Britanija zahtijeva oslobadjanje mornara tvrdeći da su bili u iračkim vodama, a Teheran tvrdi da su narušili iranske teritorijalne vode. I tu su stvari jasne. Ono što medjutim iritira u cijeloj priči jeste show koji iranske vlasti priredjuju sa petnaestoro zarobljenih još 23.marta.
Britanska javnost sva iranska nastojanja da koristi mornare u propagandne svrhe naziva "nečuvenim i okrutnim". Stalno objavljivanje video zapisa, priznanja i pisama porodicama koje navodno pišu mornari, spadaju u domen propagandnog rata Teherana. Britanski premijer Tony Blair nije krio prezir prema takvom načinu tretiranja zarobljenika.

“Zaista mi nije jasno zašto iranske vlasti nastavljaju s tim. To samo pojačava odbojnost ljudi. Paradirati sa zarobljenicima na taj način ne može nikog prevariti.”
XS
SM
MD
LG