Dostupni linkovi

Ni ove godine ništa od sporazuma?


Ovu poruku iz Brisela nosi predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, uz dodatak da BiH može računati na pomoć Europske unije ako njeni političari nađu kompromis:

«Vrlo teško je u ovom momentu postići kompromis. To svi znaju i u Evropskoj komisiji i unutar BiH, ali nije nemoguće, tvrdim. Mi smo kada je u pitanju reforma policije, 95 posto stvari usaglasili i ne bi 5 posto trebalo da bude problem da ne možemo da potpišemo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.»

Sudeći prema stavovima koje bilježimo u razgovoru sa predstavnicima najsuprotstavljenijih stranaka iz dva bh. entiteta, Stranke za BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, spremnosti na uzajamne ustupke nema.

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu BiH Snježana Rajilić:

«Mislim da nije bilo dobro za BiH kao državu vraćanje gospodina Silajdžića na političku scenu. On je jedan od ratnih lidera, vjerovatno nosi neke frustracije iz tog perioda. Dalje ne bih htjela opservirati ovu priču, ali mislim da nije pozitivno što je on došao ponovo na političku scenu i mislim da on pokušava vratiti način pregovora na onaj dio koji se vodio u tom periodu. Sada je sasvim drugo vrijeme, sasvim drugi su ljudi, sasvim druge okolnosti i mislim da pregovore treba prilagoditi sadašnjem trenutku. Kompromisa nema zbog vraćanja na nekakve događaje koji su bili prije.»

Zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu BiH Ekrem Ajanović:

«Što se tiče ključnih reformi, treba se napraviti kompromis, to je istina. Ali je pitanje šta je kompromis. Da bi se bilo šta radilo, mora međunarodna zajednica ukinuti entitetsko glasanje koje ubacila u ustav dejtonski. Ako ona to ne uradi, kompromisa neće biti ni za 20 godina.»

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice 1990. Martin Raguž stava je da se situacija dubokih podjela i tvrdokornih stavova mora mijenjati:

«Umijeće kompromisa, umijeće mogućeg, pogotovu u jednoj zemlji kao što je BiH, jer mislim da nas konfrotacije na relaciji Sarajevo – Banja Luka, koje ulaze u jedan kliše, ničemu ne vode. Ja sam uvjeren da u narednih godinu dana će biti neki dedlajn, kada će se zaista pokazati ko je dorastao tim izazovima, ko nije na političkoj sceni u BiH, inače će ova zemlja zaista hipertrofirati.»

Politički analitičar Slavo Kukić kaže za Radio Slobodna Evropa da postizborna situacija u BiH pokazuje da su bh. vlasti daleko od logike kompromisa. Objašnjavajući zašto, Kukić kaže:

«Veoma sam sklon uvjerenju da političke elite koje obilježavaju i ove godine bh. stvarnosti su još uvijek na velikim nacionalnim programima. Ne vjerujem da, ako stoje iza velikih nacionalnih projekata, im je i u podtekstu spremnost na kompromise koji mogu integrirati bh. državu i društvo. Ne vjerujem u takvu spremnost bh. političara, niti vjerujem da je takva spremnost izgledna u sljedećih nekoliko godina.»

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Kristijan Švarc Šiling odaslao je poruku bh. političarima da politika prazne priče ne vodi nikuda. Švarc Šiling kaže da efikasni političari sebi postavljaju pitanja koja dovode do novih pristupa, a ne novih optužbi: Ako drugi stvaraju prepreke, što ja radim na tome da ih promijenim? Što ja činim na tome da ih uvjerim da budu razumni? Što ja činim na tome da ih vodim ka rješenju koje svi želimo? Ova pitanja, koja je postavio visoki predstavnik, za sada ostaju bez odgovora.
XS
SM
MD
LG