Dostupni linkovi

Federacija konačno dobila Vladu


Novoimenovana ministrica obrazovanja je Meliha Alić (SBiH), ministar pravde je Feliks Vidović (HDZBiH) a ministar izbjeglica Edin Mušić (SDA). Vahid Hećo iz (SBiH) je ministar energije, rudarstva i industrije, Nail Šećkanović iz (SDA) je ministar prometa i komunikacija, a ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević (HDZ 1990). Ministar za boračka pitanja je Zahid Crnkić (SDA), Safet Omerović (SBiH) ministar zdravstva, a Desnica Radivojević (SDA) novoimenovani ministar trgovine. Salko Obhođaš (SDA) je ministar u resoru prostornog uređenja, Velimir Kunić (SNSD) ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Nevenko Herceg (HDZBiH) ministar okoliša i turizma, a Damir Ljubić (HDZ 1990) je ministar u novoj vladi poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ministar unutrašnjih poslova u novoj Federalnoj vladi je Muhidih Alić (SBiH).

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) poništio je 23. marta raniju odluku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o imenovanju novog saziva Vlade Federacije BiH, jer je bila donesena bez saglasnosti visokog predstavnika za pet ministarskih pozicija. Ured visokog predstavnika je nakon toga saopštio da je provjera završena, ali da je negativnu ocjenu dobio Fadil Jaganjac. Umjesto njega Stranka za BiH predložila je zatim Muhidina Alića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Opširniji izvještaj možete poslušati u audio verziji.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG