Dostupni linkovi

TEHERAN


Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad će razmotriti molbu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana za oslobađanje 15 britanskih vojnika zarobljenih prošle sedmice, prenijela je sinoć iranska nacionalna televizija.
U prilogu se navodi da je Erdogan u jučerašnjem telefonskom razgovoru s Ahmadinedžadom zatražio oslobađanje britanskih mornara i marinaca. Iran je prvobitno najavio da će osloboditi jedinu ženu među zarobljenim vojnicima Fej Terni, ali se od toga, za sada, odustalo. Iranske vlasti su upozorile da će odložiti najavljeno oslobađanje F. Terni ako London pitanje zarobljavanja britanskih vojnika iznese pred Vijeće sigurnosti UN i zamrzne odnose s Teheranom.

JERUZALEM
Izraelske vlasti žele nastavak razgovora sa umjerenim arapskim državama oko postizanja mirovnog sporazuma za Bliski istok. "Izrael je iskreno zainteresovan za nastavak dijaloga sa onim arapskim državama koje žele mir sa Izraelom, sve u cilju promoviranja procesa normalizacije i saradnje", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.
XS
SM
MD
LG