Dostupni linkovi

Skupština spremna za nadgledanu nezavisnost


Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Aljuš Gashi kaže kako Skupštinu očekuju mnogobrojni zadaci odmah nakon utvrdjivanju statusa Kosova i da ona ima kapacitete i spremnsoti da ih ostvari.
«Ja verujem da je naša obaveza da intenziviramo posao i da usvojimo sve zakone kako je predvidjeno paketom Ahtisarija. Mislim da je to moguće, da za to ima volje u Skupštini i Vladi Kosova . Mi zato imamo snažnu podršku ali i zahtev od gradjana Kosova», kaze Gashi.
On ističe da institucije Kosova nemaju drugi izbor sem ispunjavanja svih medjunarodnih obaveza koje proizilaze iz sporazuma o statusu Kosova.
«Sada je naše vreme i mi treba da ostvarimo sve obaveze na vreme i veoma kvalitetnim radom», kaze on.
Skupština Kosova treba da ostvari svoju ulogu u skladu sa sporazumom o statusu Kosova kaže poslanik najveće opozicione Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj.
«Paketom se predvidja usvajanje nekoliko zakona u tranzicionom periodu i iznad svega treba da ima vrlo česte radne sastanke, sednice kako komisija takodje i Skupštine jer je rok od 120 dana izuzetno kratak rok», kaze Hodžaj i dodaje:
«Iznad svega Skupštinu Kosova treba da prati poltiički rezon jer se radi o državnim pitanjima i u skladu sa tim treba da ispuni sve obaveze».
Hodžaj ističe da Skupština Kosova jos jednom treba da potvrdi da prihvata predlog preporuka za rešenje statusa Kosova i paket medjunarodnog posrednika Ahtisarija.
«Takvo opredelenje treba da se iskaže i jednom rezolucijom Skupštine Kosova», kaze Hodžaj.
Na potrebu usvajanja rezolucije i jedinstva u Skupštini ukazuje i Gashi iz DSK.
«Kao parlamentarna grupa mi smo jedinstveni da podržimo predsednika Kosova Fatmira Sejdiu i Pregovaračku delegaciju Kosova koja ima intenzivnu saradnju sa medjunarodnom zajednicom».
XS
SM
MD
LG