Dostupni linkovi

Srebrenica proglašena područjem posebnog značaja


Entitetski ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac kazao je kako je tom odlukom predviđeno formiranje posebne komisije za Srebrenicu koju će činiti predstavnici ministarstava i opštinskih organa te opštine:

«Sva ministarstva u Vladi RS-a, javna preduzeća i ustanove i preduzeća u kojima je većinski državni kapital će odmah pristupiti izradi posebnih socijalno - ekonomskih programa i razvojnih projekata koji će se realizovati na području opštine Srebrenica. Već se na tome radi i pretpostavljam da će na idućoj sjednici program biti kompletiran.»

Vladinom odlukom obavezani su svi državni organi i ustanove, te javna i državna preduzeća da obezbijede ravnopravno zapošljavanje pripadnika konstitutivnih naroda. Isto tako, navodi Lipovac, Vlada će podržati aktivnosti za obilježavanje svih mjesta stradanja u Srebrenici od 1992. do kraja 1995. godine. Lipovac je rekao da Vlada još od načelnika Srebrenice nije dobila nedavno usvojeni opštinski dokument o izdvajanju Srebrenice iz RS-a, tako da ga danas nije razmatrala jer čeka da vidi o kakvom se dokumentu radi - rezoluciji, deklaraciji ili odluci. Novinari su pitali Lipovca hoće li Vlada zavesti prinudnu upravu u Srebrenici:

«Vlada nema takvu mogućnost. Vlada može u zavisnosti od toga o kakvom se aktu radi, dakle to je još uvijek nejasno i neizvjesno, poduzeti mjere. Vlada može svaku odluku obustaviti od izvršenja i nakon toga pokrenuti sudski postupak da se utvrdi da li je takva odluka zakonita ili ne.»

Današnjom Vladinom odlukom predviđeno je i formiranje centra za nenasilnu komunikaciju, a Vlada RS-a se obavezala i da će sa Srbijom regulisati i pitanje nadoknade šteta za potapanje zemljišta u opštini Srebrenica.
XS
SM
MD
LG