Dostupni linkovi

Nema imuniteta za Kadijevića


Veljko Kadijević organizirao je zločin i za to mora odgovarati, kazao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić povodom interviewa posljednjeg ministra obrane socijalistièke Jugoslavije Veljka Kadijevića hrvatskom internet-portalu "Business.hr" u kojem Kadijević među ostalim kaže kako je samo spašavao državu, i kako je imun na tjeralice i sudove.

"Ja na njegovom mjestu ne bih mogao mirno spavati", poručio je Mesić i izrazio uvjerenje da će Kadijević biti izručen Hrvatskoj. A na Kadijevićevu izjavu o navodnom dogovoru sa Draškovićem o rušenju tadašnjeg srpskog vodstva, slatko se nasmijao:

"A odakle bih ja to mgao dovesti nekoga na vlast u Srbiju? Možete misliti koliko je uvjerljiv Veljko Kadijević! Svako ima pravo na glupost, pa i Veljko Kadijević!"

Kadijevićevu izjavu o imunosti na tjeralice i sudove, kao i špekulacije autorice interviewa da je Kadijević još u vrijeme Prvog zaljevskog rata u Washingtonu dogovorio imunitet, oštro je danas u izjavi za Hrvatski radio demantirao američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke:

"General Kadijević nema u Washingtonu ni prijatelje, ni zaštitnike.Sa njim nije bilo nikakve nagodbe o imunitetu. Ako vjeruje u svoj imunitet, neka se prestane skrivati i ode do prve policijske stanice i preda se, i tada će se brzo pokazati da nema nikakvog imuniteta".

Zbog zauzetosti autorice interviewa sa Kadijevićem, novinarke internet portala "Business.hr", Nade Al Isse Starijaš, policija će razgovor sa njom obaviti sutra. Postupit ćemo po zahtjevu Državnog odvjetništva, kazao je za naš radio šef kabineta ravnatelja policije Dubravko Novak:

"Porazgovarati ćemo sa svima onima koji eventualno imaju saznanja o interviewu. To je naša dužnost s obzirom da je raspisana međunarodna tjeralica da provjerimo sve navode koji ukazuje na mjesto boravka tražene osobe".

Način dobijanja interviewa sa Kadijevićem gotovo da je uzbudljiviji od njegovog sadržaja. Novinarka je mjesec dana pokušavala uspostaviti kontakt sa njim, na kraju joj veza u jednoj evropskoj metropoli daje telefon, ona snima Kadijevićevu izjavu, skida je sa vrpce, a vrpcu vraća natrag. Mi smo uvjereni u autentičnost interviewa, kaže za naš radio urednik internet-portala Neven Barković:

"Autentičnost interviewa nije upitna, niti bi mi objavili nešto iza čega ne stojimo 100 posto."

Da li je netko uz kolegicu Starijaš, čuo audio zapis, pitali smo Barkovića?

"O detaljima interviewa ne mogu govoriti više od onoga što je napisano u članku. Tamo smo pokušali iznijeti što više informacija i detalja kako bi bilo što transnpertniji o načinu na koji je razgovor obavljen", kaže Barković.

Za novinarku Višnju Starešinu, autoricu dviju zapaženih knjiga o haškim suđenjima i njihovom kontekstu, cijela priča sa Kadijevićem pokušaj je izvjesnih krugova u Srbiji da skrenu pozornost sa nečeg mnogo ozbiljnijeg, konačnog pokretanja priče o stradanjima Hrvata u srbijanskim logorima 1991. godine:

"U koje je iz Hrvatske odvedeno oko 10.000 ljudi, oko 300 ih je do sada nađeno da su mrtvi, a 495 se još uvijek vode kao nestali. Mislim da se tu radi o naivnom potezu i nasjedanju hrvatskih vlasti na udicu bačenu u beogradskim medijima.Hrvatska prihvaća tu udicu, sjeti se da ima tri optužnice protiv Kadijevića i pokreće pitanje međunarodne tjeralice".

Kolegica Starešina kaže kako cijela priča sa Kadijevićem, od početka pa do famoznog interviewa, podsjeća na loš špijunski triler:

"Podatak da je novinarka jednog portala, u nekom gradu, dobila Kadijevića na telefon, prepoznala njegov bariton, a sve je to činila prije nego je priča objavljena u jednom beogradskom listu, ne zvuči mi baš uvjerljivo", kaže Starešina za Radio SLobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG