Dostupni linkovi

KOLOMBO


Tamilski pobunjenici u ponedjeljak rano ujutro izveli su u ponedeljak prvi vazdusni napad na jednu avio bazu nedaleko od Kolomba, prestonice Sri Lanke. U akciji u kojoj su koriscnena dva aviona ubijena su tri pripadnika vojske Sri Lanke, a 16 ih je povredjeno.
Tamilski tigrovi saopstili da je cilj ovoga napada bio da zaustavi "neselektivne vazdusne udare vladinih snaga na tamilska podruccja".
Pobunjenici su zapoceli ustanak 1983. za stvaranje nezavisne drzave za 1,3 miliona manjinskih Tamila nakon, kako isticu, decenija diskriminacije od vecinskih Sinhaleza. Primirje postignuto uz norvesko posredovanje potpisano u 2002. usporilo je nasilje, ali su neprijateljstva ponovo izbila krajem 2005., od kada je poginulo vise od 4.000 boraca i civila.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG