Dostupni linkovi

TEHERAN/LONDON/BAGDAD


Iracki ministar inostranih poslova Hossijar (Hoshiyar) Zebari pozvao je Iran da oslobodi 15 britanskih mornara koje je uhapsio u petak. On je rekao u telefonskom razgovoru sa sefom iranske diplomatije Manucerom Motakijem (Manuchehr Mottaki) da su mornari uhapseni u irackim teritorijalnim vodama. Teheran medjutim tvrdi da su nelegalno ussli u iranske teritorijalne vode, najavljujuci podizanje optuznice.
Britanska vlada je saopstila da su mornari vrsili rutinsku inspekciju trgovackih brodova, trazeci od Irana da ih odmah oslobodi.
U medjuvremenu, cena nafte na svetskim trzistima porasla je u ponedeljak na oko 63 USD za barel zbog ovog incidenta kao i poostravanja sankcija Ujedinjenih nacija prema Iranu.
To je najvisi iznos od pocetka godine.
Iran izvozi oko 2,2 miliona barela nafte na dan i cetvrti je izvoznik tog energenta u svetu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG