Dostupni linkovi

NJUJORK


Kosovo treba da postane nezavisno uz nadzor medjunarodne zajednice, istice se u predlogu izaslanika Ujedinjenih nacija (UN) Martija Ahtisarija koji je danas dostavljen Savetu bezbednosti (SB). "Nezavisnost je jedina odrziva opcija za politicki i ekonomski stabilno Kosovo", naglasava se u njegovom izvestaju i dodaje da che "medjunarodni predstavnici i oruzane snage u prelaznom periodu nadgledati i pomagati praktikovanje nezavisnosti Kosova i njegovo ispunjavanje obaveza predvidjenih ovim planom".
Kosovo bi trebalo da bude multietnicko drustvo, koje samo sobom upravlja, na demokratski nacin i uz vladavinu prava, uz postovanje najvisih medunarodno priznatih standarda za ljudska prava i osnovnih sloboda i koje podrzava miran i prosperitetan zivot svih svojih gradana, istice se u pomenutom dokumentu.
Plan sadrzi odredbe koje predvidaju zastitu manjinskih prava, nepristrasnost sudstva, verskih i kulturnih dobara kao i nezavisno delovanje Srpske pravoslavne crkve.
"Kosovo je jedinstven sluccaj koji zahteva jedinstveno ressenje. On nije presedan za druge neressene konflikte", zakljuccuje se u izvesstaju Ahtisarija.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je u pismu predsedavajuchem Saveta bezbednosti da u potpunosti podrzzava predlog specijalnog izaslanika za status Kosova.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG