Dostupni linkovi

Dodik pristaje na ukidanje policije RS?


Koliko je tanka linija između kompromisa i nepomirljivih stavova političkih lidera u Bosni i Hercegovini pokazao je upravo i zadnji sastanak o reformi policije, održan sredinom marta, koji je neslavno završio. Visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc Šiling kazao je u današnjem intervjuu za sarajevski «Avaz» kako je na tom sastanku propuštena velika šansa za kompromis.

Šiling je posebno istakao da je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer Republike Srpske Milorad Dodik bio spreman i da više ne bude policije RS-a: «Dodik mi je u jednom trenu kazao:’Ne! Ako ovo usvojim, više neće biti policije RS.’ Odgovorio sam:’Da, tako je’. Upitao me je:’Kako to da odobrim?’, na šta je dobio odgovor:’To je prvi princip EU o kojem smo govorili.’ Nakon pet minuta rekao je: ’Jako je to teško za mene, ali ću se složiti s tim’, riječi su visokog predstavnika.

Portparol OHR-a Oleg Milišić:

«Na sastanku koji se desio prije možda 14 dana bio je dogovor na stolu koji bi ispunio tri EU principa za policijsku reformu. Međutim, u tom momentu, a izgleda i sada, nije bilo volje da se dođe do dogovora. Ured visokog predstavnika će nastaviti sa svojim konsultacijama sa političkim strankama u BiH, a tu je naravno cilj da se pomogne bh. zvaničnicima da dođu do dogovora oko ove reforme.»

Premijer Dodik danas je bio nedostupan. U njegovom kabinetu su kazali kako je na odmoru. Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, koji je učestvovao sa Dodikom na posljednjem sastanku, nije mogao potvrditi Šilingove riječi. On kaže da Dodik nije predložio ukidanje policije RS-a, već rješenje prema kojem bi ona pod sadašnjim nazivom postala upravna organizacija državnog ministarstva bezbjednosti:

«Prijedlog jeste bio na stolu. Ja sam ga shvatio isključivo kao taktički potez gospodina Dodika, i on je više nego jasno rekao da je to važilo samo tu večer i da poslije toga više ne važi. I mislim da je on htio da tim potezom pokaže koliko bošnjačkim političarima nije bilo stalo ni do kakvog rješenja.»

U Dodikovoj stranci kažu da on nije pristao na ukidanje policije RS-a. Potpredsjednik SNSD-a Krstan Simić:

«On je dao ustupke neke u pogledu jačanja nadležnosti državnog dijela policije u odnosu na entitetske, ali ti ustupci nisu značili ukidanje policije. Ja sam pričao s Milom šta je on to odigrao, sad ne mogu se sjetiti tih detalja, uglavnom je to bilo 15 minuta i završena priča. Nakon toga neprihvatanja, premijer je izašao i obavijesti medije javno da je za nas ovaj pokušaj propao, kao i Martensov plan, i da krećemo iznova.»

Gdje ima dima, ima i vatre, stav je Srpske demokratske stranke, koja je zatražila da premijer Dodik javno objasni da li je ili nije promijenio kurs kada je u pitanju reforma policije u Bosni i Hercegovini. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić:

«Mi smo svakako iznenađeni ovim vijestima, iako smo i prije toga imali naznaka da je došlo do promjene stavova dosadašnjih premijera Dodika u priči o reformi policije. Svakako je neophodno da se javnost RS-a ponovo informiše o stanju reforme policije i mi ćemo zahtijevati da se uvrsti ta tačka u dnevni red naredne sjednice Narodne skupštine RS-a.«

U svakom slučaju, Bosna i Hercegovina je propustila veliku šansu da 15. marta tokom posjete komesara za proširenje Evropske unije Olija Rena Sarajevu parafira sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, za šta je ključni uslov bio postizanje kompromisa o reformi policije.
XS
SM
MD
LG