Dostupni linkovi

Ponovo spor oko Srebrenice


Maja BJELAJAC, Sadik SALIMOVIC

Oštro osudivši donošenje Deklaracije kojom se predviđa izdvajanje Srebrenice iz ingerencija Republike Srpske, premijer tog entiteta Milorad Dodik najavio je da će Vlada RS-a raspustiti lokalne organe vlasti u Srebrenici ako opštinski zvaničnici ovog mjesta nastave s nepoštivanjem entitetskog ustava i zakona.

Iz njegove partije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kažu da je rezolucija tipičan slučaj rušenja Dejtonskog sporazuma. Funkcioner SNSD-a Rajko Vasić:

«Takve poduhvate su poduzimali ratni lideri koji su projektovali rat u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na cijelom području bivše Jugoslavije.»

S druge strane, poslanik Stranke demokratske akcije u državnom Parlamentu Sadik Ahmetović kaže da je Deklaracija izraz političkog stava, a u njoj stoji da institucije BiH i međunarodne institucije, poslije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, trebaju razmotriti inicijativu žrtava genocida da Srebrenicu proglase zonom van jurisdikcije RS-a. On objašnjava razloge za donošenje Deklaracije:

«Mislim da to opravdanje prozilazi iz činjenice da je Međunarodni sud pravde u Hagu definisao genocid u Srebrenici od strane institucija RS-a, dakle to je jedna moralna obaveza svih u BiH - a ona ima svoje utemeljenje u presudi internacionalnog suda pravde.»

Na pitanje da li Dodikova inicijativa da Srebrenica dobije ekonomski status područja od posebnog interesa može biti kompromisno rješenje, Ahmetović kaže:

«Mislim da i gospodin Dodik treba otići korak dalje da se suoči s istinom, da prihvati činjenicu da su institucije RS-a odgovorne za zločin genocida i da je pitanje koje su postavile žrtve genocida sasvim opravdano i ono ima svoj legitimitet.»

U Dodikovom SNSD-u kategorični su što se tiče ocjene Deklaracije. Rajko Vasić:

«Protivustavni čin za koji nisu krivi tamošnji ljudi nego oni koji im sufliraju iz Sarajeva ili iz drugih centara.»

Istim povodom ovih dana se u medijima oglasio i visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc - Šiling, koji je ocijenio neprihvatljivim zahtjeve da se Srebrenica izdvoji iz RS-a.

* * * * *

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica, održanoj u subotu, poslije žučne rasprave usvojena je Deklaracija o Srebrenici sa osam tačaka. Ako se do 11. jula ne sprovedu zaključci iz spomenutog dokumenta, Skupština opštine donijeće odluku o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske, kaže se u Deklaraciji. Mujo Hasanović, potpredsjednik Skupštine opštine:

«Sama presuda koja je izrečena u Hagu sama po sebi govori da Srebrenicom ne bi trebalo da upravljaju direktno one vlasti koje su počinile.»

Za ovu odluku nisu glasali odbobornici srpske nacionalnosti, jer su prethodno napustili sjednicu. Oni su formirali Odbor za očuvanje ustavnosti poretka RS-a. Miloš Milovanović, odbornik i predsjednik Odbora, kaže:

«Odbor je formiran da se zaštiti ustavno - pravni poredak RS-a i Srebrenice kao sastavnog dijela RS-a. To je formirano prije nekoliko dana iz razloga što je srpski narod nezadovoljan izdvajanjem Srebrenice iz RS-a i osnivanjem Odbora samo želimo da skrenemo pažnju da se u Srebrenici krši ustavno -pravni poredak RS-a, krše se ustavi BiH i RS-a koji su nastali Dejtonskim mirovnim sporazumom.»

Mujo Hasanović:

«Mislim da mi ovim nismo ugrozili direktno ni Ustav RS-a, ni poredak BiH, ni Dejtonski sporazum. Mislim da nema potrebe za intervencijom.»

Građani Srebrenice smatraju da je došlo do velike politizacije kompletne situacije i da bi trebalo trezvenije razmišljati o odlukama i posljedicama.
XS
SM
MD
LG