Dostupni linkovi

Zatražena dostupnost rumunskih oficira u istrazi


UNMIK je zatražio od rumunskih vlasti da obezbede da 11 rumunskih policijskih oficira budu dostupni sudskim organima Kosova zbog istrage koja se vodi povodom pogibije dvoje demonstranta 10. februara u Prištini, stradalih u sukobima sa policijom UN. Vlada Kosova izražava duboko razočarenje zbog odlaska sa Kosova kontigenta rumunske policije, od koga su Ujedinjene nacije tražile da saradjuju u istražnom postupku koji se odnosi na dogadjaje od 10 februara.

U saopštenju UNMIK-a objavljenom povodom odluke vlasti u Bukureštu da povuče 75 rumunskih oficira sa Kosova izražava se žaljenje zbog tog poteza koji je usledio i pored zahteva UN da oficiri ostanu na Kosovu do 6. aprila, zbog istrage o pogibiji demonstranata. U saopštenju se po prvi put zvanično ističe da su demonstranti stradali od gumenih metaka koje su ispalili pripadnici UN policije.

UNMIK je izrazio očekivanje da će se rumunske vlasti "držati svojih obaveza i da će nastaviti da u potpunosti saradjuju i pomažu istragu koja je u toku".

Rumunija je u sredu odlučila da povuče 75 oficira koji su služili na Kosovu u okviru snaga UNMIK policije.Vlada Kosova izražava duboko razočarenje zbog odlaska sa Kosova kontigenta Rumunske policije, od koga su Ujedinjene Nacije tražile da nastavi saradnju u istragama koje su u toku sprovodjenja u vezi sa dogadjajima od 10 februara, saopšteno je iz vlade Kosova i ističe se da niko ne može da bude iznad zakona.

Zamenik premijera Lutfi Haziri je posle sastanka sa zamenikom šefa UNMIK-a Stivenom Šukom kazao kako vlada Kosova podržava UNMIK u angažovanju da se istraga nastavi nezavisno od činjenice da je rumunski kontigent otišao sa Kosova:

«Nadamo se da ovakav neočekivani akt ne utiče na tok istrage koja je zatražena i na čemu ćemo odlučno insistirati. Mi još jednom potvrdjujemo da podržavamo puno angažovanje gospodina Šuka i UNMIK-a u ovom slučaju i mislimo da ne treba dozovoliti takva ponašanja, jer ona stvaraju nezadovoljstvo ali i defekte u našem zajendičkom radu.»

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk je rekao da UNMIK nema pravo da zadrži bilo koji policijski kontigent na Kosovu, ali je izrazio uverenje da će se istraga nastaviti:

“Saradnja sa rumunskim kontigentom je bila primerna i očekujemo da će se ta saradnja nastaviti i oni koji treba da se dalje ispitaju vrate i to uradi ovde.”

UNMIK policija nastavlja istragu o ponašanju policije tokom protesta od 10 februara, ne samo u vezi sa preteranom upotrebom sile već i u vezi sa smrću dvojice učesnika u demonstracijama, koji su izgubili živote kao posledica pogodaka gumenim mecima u glavu. U policijskoj akciji povodom protesta od 10 februara bili su uključeni pripadnici medjunarodne policije iz Rumunije, Ukrajine, Poljske i Italije.
XS
SM
MD
LG