Dostupni linkovi

Priznanje još jednog navodnog teroriste


Navodni operativac Al-Kai'de, Valid bin Atas, poznat i kao Halad, dao je izjavu pred američkim vojnim tribunalom u pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi, pred kojim se razmatrao njegov pritvorenički status.

Tribunal je zaključio kako je zbog aktivnosti koje je priznao, Atasu opravdano dodijeljen status "neprijateljskog vojnika", čime je omogućen njegov daljnji i neograničen ostanak u pritvoru. Također ostaje otvorena mogućnost za podizanje optužbe za ratne zločine pred posebnim vojnim tribunalom.

Tokom saslušanja koje je trajalo pola sata, Valid bin Atas priznao je svoj navodni udio u više terorističkih napada na američke objekte u svijetu, kao i vezu s Al-Ka'idom, odnosno Osamom bin Ladenom.

U službenom zapisniku sa saslušanja koje je objavilo američko Ministarstvo obrane, navodi se kako je Atas rekao da je u pomenutim napadima sudjelovao na više načina.

U napadu na razarač USS Cole u jemenskoj luci Aden, u koji su se 12. oktobra 2000 godine, čamcem napunjenim eksplozivom zabila dvojica bombaša samoubojica, Atas je imao višestruku ulogu:

“Kupovao sam i nabavljao eksploziv. Izradio sam plan za taj napad godinu i pol prije nego li smo ga izveli. Kupio sam čamac kojim je napad počinjen i vrbovao sam ljude koji su izveli operaciju", kazao je Atas pred američkim vojnim tribunalom, te dodao da je u vrijeme napada na američki razarač u kojem je poginulo 17 američkih mornara, dok ih je 39 ranjeno, bio u Kandaharu, s Usamom bin Ladenom.

Pred američkim vojnim sucima u bazi Guantanamo, Valid bin Atas je također priznao ulogu u planiranju i pripremi ranijeg bombaškog napada na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, te izjavio kako je nekoliko sati prije nego li su izvedeni, u Karačiju razgovarao s glavnim operativcem koji ih je organizirao.

Atas je jedan od ukupno 14 pritvorenika tzv. visoke obavještajne vrijednosti koji su iz tajnih zatvora što ih je CIA-e imala u više zemalja, prošle godine prebačeni u zatvor u pomorskoj bazi američke vojske u Guantanamu, na Kubi.

Za razliku od prošle sedmice objavljenog prijepisa saslušanja Halida Šejha Mohameda pred istim tribunalom, u kojem je pritvorenik priznao umješanost u gotovo svaki veći teroristički napad koji se danas pripisuje Al-Kai'di, ali se požalio i na tretman kojem ga je izložila CIA, sudeći perma transkriptu Valid bin Atas nije imao pritužbi na postupke Amerikanaca.

Bit njegovog priznanja podudara se s nalazima posebnih američkih komisija koje su istražile terorističke napade u kojima je on navodno sudjelovao ili ih je pripremao. Uz to, Mohamed Rašid Daud al-’Ovhali, koji je 2001. godine pred sudom u New Yorku osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog svoje uloge u bombaškom napadu na američku ambasadu u Najrobiju, priznao je tokom suđenja kako je instrukcije za ovu akciju primio upravo od Valida bin Atasa. U tom su napadu 7. augusta 1998. godine poginule 224 osobe.

Općenito, američki stručnjaci smatraju da je Atasevo priznanje vjerodostojno, ali upozoravaju kako je moguće da je u svom iskazu pritvorenik koji je uhapšen u Pakistanu 2003. godine, samome sebi ipak dodijelio nešto značajniju ulogu nego li ju je zbilja imao. Upozorava se također na nekoliko detalja iz priznanja koji se ne podudaraju s utvrđenim činjeničnim stanjem.

Serija saslušanja koju provodi vojni tribunal u zatvoru Guantanamo, a čije prijepise objavljuje Pentagon, uz ostalo, ima za cilj legalizirati nezakonita pritvaranja i zadržavanje osoba optuženih za terorizam. Priznanje pritvorenika da su bili umješani u neki teroristički akt omogućava određivanje pritvora i podizanje optužnice – praksu koja je u velikom broju ovakvih slučajeva do sada izostajala i zbog koje su američke vlasti izložene kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i znatnog dijela međunarodne javnosti.
XS
SM
MD
LG