Dostupni linkovi

Srbijanska delegacija u poseti Moskvi


Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić u izjavi za RSE odgovara na pitanje da li se diplomatska aktivnost Srbije svela isključivo na očekivanja da Rusija uloži veto u Savetu bezbednosti na predlog Martija Ahtisarija o statusu Kosova:

"Možda to samo tako izgleda spolja. Mi se nismo vezali samo za Rusiju. Vrlo smo otvoreni i za sve ostale. Evo, trenutno su dva koordinatora pregovaračkog tima i savetnika predsednika Srbije i premijera Srbije u Njujorku i oni razgovaraju sa svim članicama Saveta bezbednosti i takodje sa predstavnicima svih velikih grupacija, kao što je Organizacija afričkih zemalja."

Nakon oštrog nastupa Rusije u Savetu bezbednosti prošlog vikenda, postavlja se pitanje koja je cena ruske podrške Srbiji, smatra Jelena Milić iz Foruma za Medjunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji:

"Da li je to u pitanju elektrifikacija Kosova, snabdevanje strujom, naftovodi, Koridor 10 – ja u to ne mogu da udjem, ali ono što vidim i što me brine jeste pitanje da li je moguće zadržati ovako eksplicitnu podršku Rusije, koja očito jeste prst u oku Evropske unije i medjunarodne zajednice, i zadržati kurs evroatlantskih integracija. Mislim da to nije moguće i da će ovakav produžetak statusa kvo kolateralnu štetu imati u našem daljem usporavanju evropskih integracija i mislim da ce možda dovesti do toga da ćemo morati da se eksplicitnije odredimo prema tome, da li mi zaista hoćemo u NATO ili ne."

Okretanje Rusiji nije antievropsko

Bivši ambasador Ministarstva inostranih poslova i predsednik Odbora za međunarodnu saradnju G17 plus Milan Pajević ne vidi problem po proces evrointegracije Srbije u tome što ona u Rusiji pokušava da pronadje saveznika prilikom rešavanja kosovskog pitanja. Pajević u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da se radi o procesima koji mogu teći paralelno:

"To je zaista pokušaj Srbije da se približi Rusiji isključivo vezan za pitanje Kosova. Možemo dalje da idemo u analizu da li je to na bilo koji način pomoć u rešavanju kosovskog pitanja, a čak i da stojimo na tom stanovištu, to opet ništa ne utiče na naše odnose sa Evropskom unijom koji, naravno, ostaju prioritet za Srbiju. Ne samo kao spoljnopolitički cilj, što mnogi greše, nego pre svega kao potreba daljeg reformisanja našeg društva. Zbog nas samih, a ne da bismo zadovoljili Evropsku uniju. Mislim da bi bilo potrebno da vrh države malo jasnije insistira na tom prioritetu i da prosto drugi prioriteti ili druge važne stvari ne zamagljuju ovaj osnovni prioritet, ali mislim da će to doći na svoje mesto u onom trenutku kada rešenje konačnog statusa Kosova bude još izvesnije nego ssto je to sada, a izvesno je nažalost već više godina unazad to da se neće sa Kosovom desiti ono što bi možda bio najbolji mogući ishod sa stanovišta Srbije.

Može li preveliko okretanje Rusiji da uspori evropske integracije i udalji Srbiju od Evropske unije pitanje koje smo postavili i Sandi Rašković-Ivić:

"Kao što ni naše okretanje evrointegracijama nije antirusko, tako i ovo naše okretanje Rusiji nije antievropsko. Uostalom, ne treba zaboraviti da je Rusija evropska zemlja, takodje. I to je nešto što ide jedno sa drugim. Mislim da je svet zaista okrenuo ledja tom nekakvom blokovskom svrstavanju i da njega više nema. Ne znči, ako se mi okrećemo Rusiji, da smo protiv EU i da smo, ako se okrećemo prema EU, nužno protiv Rusije.
XS
SM
MD
LG