Dostupni linkovi

Različite reakcije na sednicu Saveta bezbednosti


U Prištini se ocenjuje da je pozitivna ocena situacije na Kosovu, kako je šef UNMIK-a naveo u svom izveštaju, potvrda napretka koji su postigle kosovske institucije. Savetnik predsednika Skupštine Kosova Skender Durmisi ocenio je da je sednica Saveta bezbednosti UN bila test provere pozicija uoči glavnog sastanka, na kome će se ocenjivati izveštaji izaslanika UN Martija Ahtisarija:

“Smatram da je sednica Saveta bezbednosti korisna lekcija za Srbiju i za sve one koji je podržavaju kako bi shvatili da rizikuju svoj kredibilitet ukoliko nastave da slušaju samo jednu stranu.”

I opozicione stranke kosovskih Albanaca takodje pozdravljaju Rikerov izveštaj. Visoki zvaničnik opozicione Demokratske partije Kosova i bivši premijer Kosova, Bajram Redžepi:

“Riker je predstavio stanje u realizaciji standarda na Kosovu, jedno stabilno stanje bez nekog većeg medjuetničckog sukoba i napredak u funkcionisanju kosovskih institucija.”

Predstavnici kosovskih Srba izrazili su neslaganje sa izveštajem šefa UNMIKa o stanju na Kosovu. Oliver Ivanović, lider “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” izjavio je da se ne slaže da ocenom da je situacija na Kosovu dobra. On kaže da ga takva ocena ne čudi zato što su do sada svi njegovi predhodnici po pravilu govorili pozitivno o situaciji na terenu:

“Kad god govori pozitivno o stanju na terenu specijalni predstavnik generalnog sekretara UN govori zapravo o sebi i on nastoji da stanje prikaže bolje jer dobra situacija na terenu pokazuje da je i on kao ličnost uspešan.”

Komentarišući to što je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Ćurkin optužio šefa UNMIK-a Joakima Rikera da, kako je naveo, “propoveda nezavisnost Kosova”, kosovski zvaničnici su istakli kako se nadaju da će Rusija nastaviti svoj rad u Kontakt grupi. Skender Durmisi kaže da se nije očekivao takav stav:

“Predstavnik Rusije je pokazao da nema odluke o vetu, i da će se o tome odlučivati u trenutku glasanja. Ipak činjenice su jače od emocija i to je suština sastanka Saveta bezbednosti.”

Bajram Redžepi je izrazio očekivanje da Rusija neće uložiti veto već će biti uzdržana pri glasanju o novoj rezoluciji Kosova:

“To bi bila najbolja opcija i za Kosovo i za Rusiju, i da ne bi ispalo da u SBUN ona deluje sa dvostruktim standardima.”

Komentarišući stav Rusije, Oliver Ivanović je istakao da je očigledno da Rusija više neće tolerisati, kako se izrazio, ružičasto prikazivanje situacije na terenu i da se neće složiti sa nametnutim rešenjem.

Predstavnici kosovskih Albanaca sada očekuju da Ujedinjene nacije završe proces definisanja statusa, te veruju da će biti očuvano jedinstvo unutar Kontakt-grupe i tokom procene Ahtisarijevog predloga.
XS
SM
MD
LG