Dostupni linkovi

Nema posebnog statusa za Srebrenicu


«Jasno iz Vlade smo stavili do znanja da nećemo prihvatiti nikakvo ustavno preuređenje RS-a davanjem posebnog ustavnog statusa Srebrenici, ali smo opredijeljeni da Srebrenicu proglasimo zonom posebne razvojne pažnje Vlade RS-a, odnosno RS-a, i da u tom pogledu obezbijedimo određene kondicije i u pogledu projekata sama Srebrenica u godinama koje dolaze će imati koristi od svega toga», naglasio je premijer Dodik nakon sastanka sa zvaničnicima Srebrenice.

Vlada će u ovoj godini u Srebrenicu uložiti oko 15 miliona maraka, kazao je Dodik:

«Što će obuhvatiti naravno programe iz oblasti povratka i rješavanje problema ljudi koji tamo žive, programe iz oblasti rekonstrukcije elektromreže - oko 2 miliona, izgradnju puteva, vodovoda i ostaloga do iznosa koji sam napomenuo.»

Dodik je najavio i da će Vlada učiniti šta može sa svoje strane kada je u pitanju disparitet u zapošljavanju Bošnjaka u javnim institucijama i državnim preduzećima:

«I to pitanje želimo da riješimo kroz pitanje ove odluke o posebnom statusu o posebnoj pažnji i da u tom pogledu naznačimo potrebu da se vrši ravnomjerno zapošljavanje u institucijama, shodno naravno zakonu i onome što je u proceduri potrebno činiti.»

Vlada će podražati i zahtjeve iz Srebrenice da Tužilaštvo i Sud BiH otvore tamo svoja odjeljenja, naglasio je Dodik.

Načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić ipak najavljuje da će se borba za poseban status opštine nastaviti:

«Ja nisam zadovoljan, čak štaviše nisam srećan što je Srebrenica u RS-u. Radićemo da Srebrenica dobije poseban status i vidjećemo - premijer Dodik je rekao da to u ovom momentu nije moguće. Mi ćemo na temelju rezolucije o kojoj smo govorili nastaviti dalje aktivnosti i, normalno, ja vjerujem da Srebrenica treba biti mjera života u BiH.»

Milorad Dodik:

«Može načelnik Malkić, ja razumijem, da kaže da je nesretan što je Srebrenica u sastavu RS-a, ali ona je u sastavu RS-a. To više nije stvar ljubavi, mržnje ili nečega drugog. Naprosto, to je ustavno - pravni poredak BiH, to se mora poštovati dok se ne dogovorimo da se drukčije riješi.»

Kako bi se pomoglo Srebrenici, Dodik je najavio da će pozvati i Vladu Srbije, ali i sve druge zainteresovane da se uključe u projekte razvoja ove opštine. Da li će ovo biti dovoljno da se zadovolje zahtjevi Inicijativnog odbora za iseljavanje Bošnjaka iz Srebrenice, koji je odluku o iseljenju prolongirao do 15. aprila, pokazaće naredni dani.
XS
SM
MD
LG