Dostupni linkovi

Nove optužnice zbog logora


Bivši hrvatski zatočenici srbijanskih logora u Nišu, Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i drugima smatraju da su u organizaciji tih logora izravno bili uključeni srpski državni organi, te sam vrh bivše JNA – ističe u ime udruge Vukovar 91, dr. Juraj Njavro:

„Konkretno mislimo na srpsku vlast, crnogorsku, na JNA, počevši od tadašnjeg državnog sekretara za narodnu obranu Veljka Kadijevića, pa Hadžića, Broveta, Panića i svih onih koji su činili to što su činili u agresiji na Republiku Hrvatsku.“

Hrvatsko državno odvjetništvo dosad je navodno podiglo svega tri optužnice protiv osoba odgovornih za srbijanske logore i mučenja u kojima je, prema podacima braniteljskih udruga, ubijeno oko 300, a 495 osoba i danas se vode kao nestali.

Predsjednik udruge Vukovar 91, Zoran Shangut:

„Nama je neprihvatljivo, nakon svih ovih žrtava koje je Vukovar podnio, da se samo odgovora za 226 ljudi koji su ubijeni na Ovčari. Postavlja se pitanje prema Ministarstvu pravosuđa i prema Hrvatskom saboru zašto se svih ovih godina o tome nije govorilo i zašto se šutjelo.“

Već idućih tjedana Državno će odvjetništvo uputiti pozive svim bivšim logorašima da svojim svjedočenjem pomognu istrazi, a braniteljske udruge očekuju da će već do kraja ljeta biti podignute i optužnice, te u sklopu dogovorene suradnje s Tužiteljstvom Srbije pokrenut odgovarajući kazneni progon i postupak.
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG