Dostupni linkovi

Oprečni stavovi SAD i Rusije


Atmosfera na zasedanju iza zatvorenih vrata je bila očigledno pregrejana, pa je, kako su javili francuski Frans pres (Agence France Presse) i nemački DPA (Deutsche Presse Agentur), Vitalij Čurkin napustio ovaj skup pre vremena. Međutim, Marija Zaharova, portparolka Misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama demantovala je to u izjavi za naš program:

"Ne, to je dezinformacija. On nije otišao. Sastanak je bio već završen."

Čurkin je nakon sednice kazao novinarima da se šef UNMIK Joahim Riker (Joachim Rücker) ne pridržava svog mandata:

"Njegov izveštaj, naročito njegovi komentari tokom zasedanja, bili su izrazito jednostrani i ne doprinose rešenju problema. Mislim da je to simptom problema sa kojim se suočavamo, jer misija međunarodne zajednice ne sme biti jednostrana. Ja sam bio veoma uznemiren njegovim izjavama, jer je on držao propoved o finalnom statusu Kosova tačnije o njegovoj nezavisnosti, iako to nije bila današnja tema, umesto da govori o primeni Rezolucije 1244 i standardima. Na taj način pojedini međunarodni predstavnici umesto da rešavaju problem, zapravo ga još više pogoršavaju. Od međunarodnih predstavnika se očekuje da iznađu rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, ali oni reaguju ishitreno, zalažući se za potpunu nezavisnost Kosova."

Šef UNMIK-a je odbacio Čurkinove kritike:

"Ja sam se pridržavao ovlasti koje proizilaze iz mog mandata. To znači da nisam prejudicirao rešenje finalnog statusa Kosova, ali sam objašnjavao kakvo je raspoloženje na terenu. Govorio sam o napretku u primeni standarda u izgradnji funkcionalne demokratije, pravnog sistema i tržišne ekonomije."

Šef Koordinacionog centra Vlade Srbije za Kosovo Sanda Rašković Ivić je kazala da Ahtisarijev predlog ne ispunjava ni jedan uslov da se nadje pred Savetom bezbednosti jer izražava isključivo interes albanske strane i direktno krši Povelju UN:

"Samo nastavak pregovora i kompromisno rešenje može da dovede do trajnog mira ne samo u Srbiji i zapadnom Balkanu, već bi to sprečilo jačanje separatističkih pokreta svuda u svetu."

S obzirom na žestoku reakciju, novinari su pitali ruskog ambasadora Čurkina da li će Moskva zaista uložiti veto u Savetu bezbednosti što ruski zvaničnici u poslednje vreme najavljuju:

"To se krupne reči i ja ne želim da to tome govorim pre nego što dođe na dnevni red glasanje u Savetu bezbednosti o rešenju za Kosovo. Međutim, ne vidim kako ovo telo može da nametne rešenje kada Rezolucija 1244 nije u potpunosti primenjena, tačnije standardi, što je preduslov za određivanje statusa. To bi značilo odvajanje dela teritorije od suverene države. Ne znam kako Savet bezbednosti može podržati takvo rešenje ako o njemu ne postoji saglasnost obe strane. Nedavni razgovori u Beču nisu bili uspešni, ali čula su se zanimljivi stavovi. To naravno nije početak pregovora, ali su došli do sredine. Mislim da bi do rešenja moglo da se dođe bez velikog odlaganja ukoliko se pregovori nastave. Međutim, mora postojati ozbiljna volja da se pregovara. U takvoj situaciji propovedanje neizbežnosti nezavisnosti Kosova i prekoj potrebi da se rešenje postigne pod hitno, svakako nije korisno."

U međuvremenu je Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari), posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova odbacio zahtev Rusije za dodatnim razgovorima o statusu Kosova. Rekao je da smatra da nije moguć kompromis između vlasti Srbije i Kosova. Sjedinjene Američke Države su danas objavile da odbacuju zahtev Rusije za smenom Martija Ahtisarija i imenovanjem drugog posrednika.

"Mislim da je gospodin Ahtisari odradio veoma dobro posao na veoma teškom zadatku", rekao je portparol State Departmenta Šon Mekormak (Sean McCormack).
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG